2020-09-02

GeForce RTX 30-serien

Ultimata grafikkort från Nvidia

Framtiden är här. GeForce RTX 30-serien avslöjades igår och nyheterna är många. Serien drivs av andra generationens RTX-arkitektur: Ampere, och kommer utrustad med andra generationens Ray Tracing-kärnor, ännu snabbare Tensor-kärnor och nya multistreaming-processorer.

Tillsammans levererar de ännu mer verklighetstrogen strålspårning med upp till en dubblering i prestanda jämfört med förra generationen. Inte minst tack vare DLSS, Nvidias teknik för uppskalning via AI som skapar en högupplöst bild till en lägre kostnad.


Specifikationer

  GeForce RTX 3090 GeForce RTX 3080 GeForce RTX 3070
CUDA-kärnor 10 496 8 704 5 888
VRAM 24 GB GDDR6X 10 GB GDDR6X 8 GB GDDR6
Releasedatum 24 september 17 september Oktober

En rad uppgraderingar

RTX 30-serien innebär premiären för ett flertal nya funktioner för grafikkort.
  • Upp till 24 GB GDDR6X grafikminne
  • HDMI 2.1 för spelande i 4K och 8K med hög bilduppdatering
  • AV1 Decoder – Låter dig titta på högupplöst streaming till en lägre bandbreddskostnad
  • En ny innovativ kylarlösning
  • Nvidia Reflex - En ny teknik som minskar latensen under spelande. Det låter dig reagera ännu snabbare i de viktigaste lägena.

En ny generation för Ray Tracing och DLSS

Ampere kommer utrustad med en ny uppsättning dedikerade kärnor för både Ray Tracing och uppskalning via DLSS. Andra generationens Ray Tracing-kärnor levererar enligt Nvidia en fördubblad prestanda vid strålspårning jämfört med den första generationen.

Tredje generationens Tensor-kärnor levererar i sin tur också en fördubblad prestanda för DLSS. Tekniken har blivit allt vanligare, med lyckad implementering i spel som Control, Minecraft RTX och Death Stranding där bilduppdateringen ökades markant utan en synlig förlust i bildkvalitet.

För flaggskeppet RTX 3090 kan man dessutom se fram emot ett Ultra Performance-läge som möjliggör DLSS i upplösningen 8K.


RTX 30-serien – En ny kylarlösning

Nvidia avslöjade också en ny kylarlösning för deras nya serie grafikkort. Istället för två fläktar i fronten har man nu placerat en på vardera sida. Den vänstra fläkten suger in luft genom kortet och skickar ut den genom PCIe-platsen. Den andra fläkten drar istället luften upp och ut genom chassifläkten i baken.

Det är 30-seriens mindre PCB som möjliggör den här lösningen och många tredjepartstillverkare ser ut att anamma den här nya designen. En design som enligt Nvidia själva ska leda till 2x bättre kylning än deras förra generation.

Lovande löften

Lever RTX 30-serien upp till förväntningarna som Nvidia skapat med avslöjandet ser framtiden väldigt ljus ut för de som är sugna på nya grafikkort. En nästan dubblerad prestanda med Ray Tracing jämfört med förra generationen, förbättrad DLSS, mer effektiv kylning och mer prestanda för pengarna. Det låter allmänt trevligt. Nu återstår det bara att vänta på releasen, som för RTX 3080 äger rum 17 september 2020.