2020-09-22

Video: Samsung 980 Pro

Ny klassledare för M.2-enheter med PCIe 4.0

Samsung har nu presenterat 980 Pro – NVMe-lagring med M.2-anslutning och PCIe 4.0. Det här är deras första modell i klassen, men de går direkt in som de nya ledarna med läshastigheter upp till 7 000 MB/s, en fördubbling mot föregångaren 970 Evo Plus, och skrivhastigheter upp till 5 000 MB/s. Trots de dominanta siffrorna introduceras de nya modellerna till, för klassen, aggressiva priser.

En av de stora anledningarna att börja fundera på att ta steget över till snabbare lagring, utöver de redan existerande, är att stå förberedd för framtidens gaming. Två nya tekniker, NVIDIAs RTX IO och Microsofts Directstorage, förändrar helt relevansen av snabb lagring i spel. De tillåter grafikkortet att kommunicera direkt med lagringen över PCIe, genom NVMe-gränssnittet, vilket tillåter mångdubbelt mer prestanda än den konventionella vägen genom processorn.

Det återstår att se exakt hur stor skillnaden kommer bli, RTX IO är precis lanserat och Directstorage lanseras med DX12 Ultimate under 2021 – men vi ser redan nu en storsatsning på konceptet i Microsofts och Sonys nya konsoler, så att skapa spel med snabb lagring i åtanke kommer bli ett naturligt steg framåt även på PC.

Med tanke på hur nära 980 Pro ligger sin föregångare 970 Evo Plus, som använder PCIe 3.0, i pris finns det flera anledningar att välja nykomlingen, även om du inte redan har ett moderkort med PCIe 4.0. 980 Pro är nämligen helt bakåtkompatibel med PCIe 3.0 och levererar topprestanda även med den äldre standarden. Med upp till 3 500 MB/s i läs- och 3 450 MB/s i skrivhastighet är den faktiskt klassledande även där.

Så oavsett om du redan nu sitter på PCIe 4.0 eller om du vill uppgradera inför framtiden är Samsung 980 Pro ett oerhört attraktivt val. Den har satt en ny standard. Vill du också ta en del av eller förbereda dig för framtiden beställer du ditt exemplar via knappen nedan.