2020-09-25

Video: GeForce RTX 3090

Världens snabbaste grafikkort – men för vem?

NVIDIA GeForce RTX 3090 är nu världens snabbaste grafikkort. Det slår GeForce RTX 3080 med mellan 10 till 20% i 4K gaming, och lämnar förra generationens toppmodell, RTX 2080 Ti, i startgroparna. Ställt mot Turing-arkitekturens spelinriktade monster ser vi en prestandaökning på över 50%. Vi kan till och med börja doppa tårna i 8K-gaming med det nya monstret.

Men GeForce RTX 3090 är inte ett renodlat spelgrafikkort, så vad är det?

90-serien är ett nytt segment, och är en slags hybrid mellan de spelinriktade Ti-modellerna och de workstation-inriktade Titan-modellerna. Här bjuds vi på extrem beräkningskapacitet med 10 496 CUDA-kärnor och hela 24 GB DDR6X, med hisnande 936 GB/s total minnesbandbredd. Kombinationen ger oss prestanda som fullständigt förnedrar förra generationens Titan RTX i många kreativa applikationer, så som 3D-modellering.

Men i andra scenarion kan prestandan istället vara underväldigande ställt mot Titan RTX. GeForce RTX 3090 har nämligen inte lika många Tensor-känor, vilka används vid vissa uträkningar, och har heller inte drivrutinsstöd för virtualisering, något Titan- och Quadro-serierna har.

Detta lämnar GeForce RTX 3090 i en unik sits. Det bjuder på marknadsledande spelprestanda tillsammans med fantastisk produktivitetsprestanda, men inte i alla scenarion, till ett betydligt lägre pris än Titan RTX. Därför kan den vara ett fantastiskt bra köp för dig använder datorn för både produktivitet, kreativitet och, eller, nöje - men du behöver se efter så att prestandavinsterna finns att hämta för ditt arbetsflöde.

Men för entusiasten som bara ämnar använda grafikkortet för gaming och vill ha det allra bästa, då är det otvivelaktigt världens bästa grafikkort, oavsett övrig potential.

Är du själv entusiast eller prosumer som vill ta del av Ampere-arkitekturens enorma prestandaförbättringar hittar du våra NVIDA GeForce RTX 3090 via länken nedan.