Video: Oculus Quest 2

Det du behöver veta om nya VR-headsetet

Nu är Oculus enormt framemotsedda VR-headset Quest 2 äntligen här och i den här videon går vi igenom headsetet och pratar om hur det kan användas.

Anledningen till att just Quest 2 skapat stor uppståndelse är dess kombination av prestanda och funktionalitet till lågt pris. Konceptuellt är det en ren uppföljare till första Quest, men här har både skärmarna, prestandan och tillbehören förbättrats markant. Och det till ett lägre pris.

Konceptet med Quest 2 är att ge både dig som vill spela fristående VR och dig som vill spela via datorn en lättanvänd helhetslösning som enkelt anpassas efter behov.

Fristående VR innebär att headsetet inte behöver någon källa, så som en dator eller en smartphone, för att användas. Inuti Quest 2 sitter hårdvara som motsvarar en högpresterande mobil, fast anpassad för VR, som låter dig spela många olika titlar och ta del av olika upplevelser direkt på headsetet. För konfiguration krävs dock en smartphone, och du behöver ett Facebook-konto för att logga in på din Quest 2.

I det fristående läget kan du spela vart du vill, headsetet är batteridrivet och behöver inga separata kameror eller IR-fyrar för att fungera. Du markerar enkelt upp en spelyta med hjälp av headsetets inbyggda kameror, vilka även används för att spåra dina och handkontrollernas rörelser. Sammantaget är det här det absolut mest lättanvända fristående headsetet med "riktig VR" på marknaden och är ett suveränt val för dig som vill testa på VR utan att investera i en dator och en stationär VR-lösning.

Men när du sedan fått blodad tand och vill uppleva VR-titlarna exklusiva för PC går det att ansluta Quest 2 till datorn. Den officiella lösningen är tillbehöret Link, vilket är en 5 meter lång USB-C till USB-C-kabel som gör det möjligt att strömma spelet till ditt headset via både Oculus egna desktop-applikation och SteamVR. Med PC kan du få mer detaljrika och avancerade spelupplevelser, så som det fullkomligt livsförändrande Half Life: Alyx, som tar VR till nästa nivå.

Så oavsett om du är ute efter din första riktiga VR-upplevelse och vill ha en lättanvänd och fristående sådan, eller om du är en PC-spelare som vill få ett mångsidigt och prisvärt headset för både datorspelandet och sociala tillställningar är det här ett fantastiskt trevligt allroundpaket till ett oerhört bra pris. Du hittar Oculus Quest 2 och dess tillbehör via länken nedan.