B2S 2022
Pre-dk 103

Inför Ryzen 5000

Viktig information om moderkort inför uppgradering

I den här videon går vi igenom vad du behöver veta om moderkort inför din eventuella uppgradering till AMD Ryzen 5000-serien med Zen 3-arkitekturen.

Den nya processorserien använder samma sockel, AM4, och chipset, X570, B550 och A520, som lanserades till föregångaren Ryzen 3000. Däremot krävs ett nytt BIOS för att moderkorten ska fungera tillsammans med de nya processorerna.

Moderkortstillverkarna har uppdaterat sina modeller med så kallade ”Bootable BIOS” sedan sensommaren, vilket gör det möjligt att starta med de nya processorerna. Du ska däremot inte fortsätta använda den versionen, utan välj BIOS med AGESA 1.1.0.0 eller nyare sedan. De är optimerade för de nya processorerna.

Alla moderkort som tillverkades innan ”Bootable BIOS” lades till har dock inte gått ur omlopp än. Du riskerar därför att få ett moderkort som inte kan startas med Ryzen 5000-processorer, och då kan du inte uppdatera BIOS.

Men det finns en väg kring det.
Många moderkort har stöd för uppdatering av BIOS även utan CPU. Via länken nedan hittar du alla våra modeller som har den funktionen, så att du är säker på att kunna använda din nyinköpta processor med ditt nyinköpta moderkort. Har du redan en Ryzen 3000-processor med någon av moderkorten kan du uppdatera BIOS innan du byter processor.

Har du X470 eller B450 kan de uppdateras tidigast i början av nästa år, men då är det upp till moderkortstillverkaren att ge stöd – det är inte garanterat stöd som med X570 och B550. Tänk dock på att du inte kommer få ut den fulla potentialen ur 5000-serien med de äldre moderkorten, de har bland annat inte stöd för PCIe 4.0 och andra funktioner som är exklusiva för X570 och B550.