Video: Big Navi

Vi summerar nya AMD Radeon RX 6000-serien

Med de nya modellerna RX 6800 och RX 6800 XT går AMD över till en helt ny arkitektur och tar samtidigt ett enormt steg mot att bli på riktigt konkurrenskraftiga igen.

Nykomlingarna står sig väl i spelprestanda och ger det gröna lagets motsvarigheter en hederlig match, även om de inte lyckats knipa tronen än. 8 december släpps dock deras flaggskepp RX 6900 XT, och först då ser vi vem som får sitta på tronen den här generationen. Big Navi erbjuder även klassledande energieffektivitet och gott om grafikminne, vilket lovar gott för livslängden.

De har däremot inte kommit ikapp i ray tracing-prestanda än och de har än så länge ingen AI-uppskalning, så tiden och optimeringar får utvisa just hur kraftfulla de nya modellerna är på delarna. De har fått stöd för DX 12 Ultimate och erbjuder en egen de-noiser för ray tracing, men de kan just nu inte mäta sig i prestanda när DXR-läget slagits på.

Oavsett vad är det varmt välkommet med konkurrens i toppskiktet igen och förhoppningsvis kan de göra en liknande resa med arkitekturen RDNA som de gjorde på processorsidan med Ryzen.

Vill du läsa mer om de nya modellerna hittar du alla våra tredjepartskort via länken nedan. Tyvärr är det stor brist på de nya modellerna vid release och vi kan ännu inte ge förväntade leveransbesked. Vi uppdaterar produktsidorna så snart vi vet mer.