2021-05-03

Tre snabba tips

Överklockningsverktyg till Intel

I den här videon går vi snabbt igenom tre olika verktyg som hjälper dig nå högre prestanda med ditt Intel-system. De är XMP-profiler till minnena, automatisk överklockning med exempelvis Intel Performance Maximizer och det manuella överklockningsverktyget Extreme Tuning Utility.

Innan du överklockar processorn vill vi dock klargöra att all överklockning sker på egen risk och skador på processorn som uppkommit av överklockning inte täcks av garantin.

Vi vill också klargöra att du inte nödvändigtvis kommer få bättre prestanda i spel när du överklockar. Intels inbyggda Turbo-funktioner är väldigt bra på att nå höga frekvenser på få kärnor, vilket de flesta spelen föredrar över lägre frekvensförbättringar över alla kärnor.

För att överträffa Turbo-funktionerna i spelprestanda krävs det därför ofta rejäl överklockning över alla kärnor eller att du överklockar specifika kärnor, vilket innebär högre värmeutveckling och energiåtgång, Turbo-funktionen inaktiveras automatiskt när du överklockar. Om du primärt använder datorn för produktiva sysslor som använder många kärnor kan dock överklockning över alla kärnor ge markanta prestandaförbättringar.

Du hittar Intels elfte generation Core-processorer via länken nedan. Modeller med suffixen K eller KF är de som går att överklocka, om du parar ihop dem med ett moderkort med chipsetet Z590. Om du bara vill överklocka minnena går det även med det enklare chipsetet B560.