Galaxy Z flip fold

Chipset Z690

Toppmodern plattform till Intel 12th gen

I samband med att Intel släpper den tolfte generationen Core-processorer släpps också det nya chipsetet Z690, vilket är deras nya entusiastplattform i konsumentklassen. I den här videon summerar vi plattformen och går igenom de viktigaste sakerna att känna till inför en uppgradering.

Precis som föregångaren Z590 är nykomlingen ett chipset med stöd för överklockning, men det bjuder på båda många och stora nyheter från elfte generationen.

Den första, största och viktigaste skillnaden att känna till är att Z690 utrustats med den nya sockeln LGA 1700, vilken har en annan utformning och ett annat kylarfäste än föregångarna. Detta innebär att du som har en kylare du vill återanvända vid uppgradering behöver komplettera denna med ett kompatibilitetskit som anpassar din nuvarande kylanordning till den nya.

Intel har samarbetat med alla de stora kylartillverkarna för att se till att de kunnat ha dessa kit att tillgå vid release. Hur du tillgår dessa skiljer dock mellan de olika tillverkarna, i vissa fall kan du få ett kit utskickat om du uppvisar kvitto och i andra köps det separat för en mindre summa. Vi kommer försöka få tag i dessa för att kunna skicka ut, men rekommenderar att du kollar hos tillverkaren vad som gäller för just din modell.

Ska du istället köpa en ny kylare samlar vi de som är kompatibla redan ur kartong under en flik på vår landsida. Fler modeller än de som syns där har börjat levereras med den nya kylanordningen, men innan vi är säkra på att alla äldre modeller fasats ut kommer vi inte kunna garantera kompatibilitet med LGA 1700. Därför kommer det dröja lite innan vi ser utbredd tillgång på kompatibla kylare.

En annan stor nyhet är stöd för DDR5. Z690 blir den första plattformen med den nya generationen minnen och vi väntar oss även här att det fasas in, tillgången av DDR5 kommer vara begränsad till en början och sedan trappas upp. Därför finns det moderkort med antingen DDR5 eller DDR4, minneskontrollen är kompatibla med båda generationerna men minnesplatserna kan bara husera antingen eller.

Därför behöver du vid en eventuell uppgradering ta ställning till om du ska vara tidig på bollen med DDR5 och sedan potentiellt bära med dig dina DDR5-minnen till en framtida uppgradering, eller om du ska fortsätta med DDR4 och vara begränsad framgent.

Utöver en ny sockel och stöd för DDR5 bjuder det nya chipsetet också på enorma bandbreddsförbättringar. Med Z690 har Intel tagit steget över till PCIe 5.0 och DMI 4.0, vilket ger oss en framtidssäker plattform och moderkortstillverkarna stora valmöjligheter. Hur tillverkarna väljer att disponera den enorma bandbredden kommer skilja mellan olika modeller, men förutsättningarna för välutrustade moderkort finns definitivt där.

En annan nyhet värd att nämna är att Z690 numer har energiläget PL2 aktiverat från början, att moderkorten har upplåst strömbudget för Turbo-funktionerna. Därtill har Turbo-funktionen förbättrats och den maximala strömbudgeten till dem ökat från 36A till 39A. För att nå den maximala potentialen med Turbo-funktionerna rekommenderar Intel nätaggregat med totalt över 68.5A på 12V-linan. Den här informationen finns att tillgå på tillverkarnas produktsidor, men vi vill belysa att det inte är ett krav utan en bonus för dig med ett bättre nätaggregat.

Se videon för vår fulla summering och läs sedan mer om de nya processorerna, moderkorten och de kompatibla kylarna vi länken nedan.