Surface Laptop 45
2022-09-27

Ryzen 7000 är här

Stora förbättringar från AMD

Nu är AMD Ryzen 7000-serien släppt och finns att köpa nu via länken nedan.
Men vad bjuder den nya generationen på?

När AMD först presenterade den nya Zen4-generationen hävdade de att det skulle bli det enskilt största skiftet sedan de först lanserade Ryzen, och det ser ut att stämma.

Med en IPC-förbättring på 13% och oerhört mycket högre klockfrekvenser erbjuder exempelvis det nya flaggskeppet Ryzen 9 7950X precis som utlovat upp till 29% högre enkeltrådad prestanda och upp till 48% högre flertrådad prestanda än förra generationens motsvarighet, Ryzen 9 5950X.

Men, när det kommer till spel är konkurrensen hårdare, och det är bland annat att tacka deras egen spelinriktade processor Ryzen 7 5800X3D. Enligt AMD själva skulle vi få upp till hela 35% högre spelprestanda i utvalda spel, och cirka 20% i regel utslaget över stora spelsviter, i jämförelse med föregångarna. Och även om det stämmer så ger det inte AMD en enhällig vinst i spelkategorin.

Nykomlingarna är alla oerhört kompetenta spelprocessorer och tar kronan i många speltitlar, men inte i alla. Så här rekommenderar vi att kolla på tester där de spelen som du själv spelar testas, för även om de nya AMD-modellerna i princip alltid är med i det absoluta toppskiktet och slåss finns det speltitlar där prestandavinsterna är mer modesta.

Något som dock är allt annat än modest är energieffektivitet hos Ryzen 7000-serien. De nya processorerna är de överlägset mest effektiva vi sett på PC-sidan hittills och AMD:s egna påstående om cirka 49% bättre prestanda vid samma effekt visade sig stämma.

Med den här generationen valde dock AMD att öka på sin TDP i standardutförande, Ryzen 9-modellerna har 170W TDP och Ryzen 7- och 5-modellerna har 105W TDP, vilket innebär att de ändå är mer strömtörstiga och svårkylda modeller än föregångarna. I standardutförande.

Ja, turligt nog verkar nykomlingarna svara bra på undervoltning och AMD erbjuder nya eko-lägen som gör det möjligt att sänka din processors TDP på ett enkelt sätt. Och det är när man gör det som nykomlingarna verkligen visar hur imponerande energieffektivitet de har.

Tester visar nämligen att när flaggskeppsmodellen Ryzen 9 7950X sänks till 65W TDP tappar den knappt nämnvärt i prestanda i laster där få trådar används, samtidigt som den behåller oproportionerligt mycket flertrådad prestanda. Med andra ord har du som vill bygga en oerhört energismart workstation i ett litet format, eller du som bara vill ha en kraftfullt men mer lättkyld dator, goda förutsättningar för det med de nya Ryzen-modellerna.

Släppet av Ryzen 7000 innebär dock inte bara ett stort generationsskifte på processorsidan, utan även på moderkortssidan. Den nya plattformen AM5 är utrustad med en ny LGA-sockel, PCIe 5.0 och DDR5. Det här innebär att vi inte får någon bakåtkompatibilitet med äldre processorer eller DDR4-minnen, PCIe 5.0 är däremot bakåtkompatibelt.

Även om det innebär högre kostnad vid uppgradering, om man inte redan använder DDR5-minnen vill säga, finns det ett par oerhört trevliga nyheter som gör uppgraderingen till mer av en investering än en kostnad.

AMD har nämligen utannonserat stöd för AM5-plattformen till minst 2025, vilket ska innebära att vi kommer kunna uppgradera endast processorn vid ett senare tillfälle och blåsa nytt liv i datorn utan att byta moderkort eller minnen. Därtill är kylare gjorda för AM4-plattformen helt kompatibla med nykomlingen, så du kan behålla din nuvarande så länge den ger tillräcklig bra kylprestanda.

Skulle du uppgradera till den nya generationen nu vid release vill vi dock flagga för att du troligen kommer behöva uppgradera moderkortet. Moderkort med AGESA 1.2.X.X eller nyare har uppdaterats för releasen, men om du har äldre än så rekommenderas en uppdatering för problemfri drift.

Om du är intresserad av de nya processorerna och moderkorten hittar du AMD Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X och Ryzen 5 7600X tillsammans med alla våra moderkort med chipset X670 och X670E nedan. B650 och B650E kommer i oktober.