Julkalender 2022
  2022-09-29

  Core 13th gen

  Intels nya håller kärnornas krig vid liv

  Det skulle inte dröja länge för Intel att utannonsera sin replik. 20 oktober släpps deras trettonde generation Core-processorer och de finns att förboka redan nu.

  Den trettonde generationen är en vidarearbetning på den tolfte, som var ett enormt steg för Intel, och nykomlingarna bjuder bland annat på högre klockfrekvenser, mer cache, förbättrad schemaläggare, stöd för snabbare DDR5, starkare Performance-kärnor och både fler och snabbare Efficiency-kärnor.

  Resultatet ska enligt Intel vara markanta prestandaförbättringar i alla produktsegment, särskilt sett till flertrådad prestanda. Under sin presentation jämförde de det nya flaggskeppet Core i9 13900K mot det förra, 12900K, och hävdade prestandaförbättringar om upp till 15% i enkeltrådade laster, 41% i flertrådade och upp till 24% högre spelprestanda i utvalda titlar.

  Om det visar sig stämma kommer Intel vara oerhört konkurrenskraftiga i alla prissegment, särskilt i mellanklassen. Utöver att de nya Core i5-modellerna 13600K och 13600KF har hela 14 kärnor och 20 trådar nu har de nämligen också mer än dubblerad mängd L2-cache och mer L3-cache, vilket på pappret gör de till oerhört intressanta alternativ för både speldatorer och mer kostnadseffektiva streaming- och redigeringsdatorer.

  Därtill utannonserade Intel att alla kommande Core i5-modeller och uppåt kommer ha Efficiency-kärnor, inte bara de dyraste, vilket innebär ett markant lyft för hela mellansegmentet. När resterande modeller kommer är dock fortsatt oklart, det brukar dröja ett bra tag efter att de mest högpresterande modellerna släppts som vi får bekanta oss med de mer budgetinriktade.

  Något som dock redan nu är välkomna nyheter ur ett budgetperspektiv är att även den trettonde generationens processorer är kompatibel med den tolfte generationens moderkort, exempelvis chipset Z690 och B660, vilket innebär att du som redan sitter på sådant moderkort kan uppgradera processorn utan övrig investering. Tänk dock på att detta kräver en BIOS-uppdatering, du hittar information om huruvida ditt moderkort får uppdatering på moderkorttillverkarens hemsida.

  Därtill har nykomlingarna stöd för DDR4, för än mer budgetvänliga alternativ, utöver stöd för upp till DDR5 5600 MHz. De nya K-modellerna, inte KF, är dessutom V Pro-certifierade och har stöd för ECC-minnen, så att du som vill bygga en workstation med någon av de nya modellerna får ännu bättre förutsättningar än tidigare. Notera att även moderkortet behöver ha stöd för ECC-minnen, just nu är det endast moderkort med chipset W680 som har det på LGA 1700-sockeln.

  Se videon för vår fulla genomgång och Backes tankar kring nykomlingarna innan du läser mer om och förbokar de nya Core i9-, Core i7- och Core i5-modellerna via länken nedan.