6905683
pre-dk 125
  2023-01-06

  ASUS Z790

  Hitta rätt moderkort, med rätt extrafunktioner

  Vad gör ett moderkort dyrare än ett annat, och är det värt det?

  Svaret på det är inte alltid det enklaste att se när man kikar runt bland olika modeller. Visst kan man enkelt se att ett moderkort med en kraftfullare kretsuppsättning, exempelvis chipset Z790 för Intel 13th gen, kostar mer än motsvarande modell med ett enklare chipset som B760.

  Men utöver det kan modeller också skilja i exempelvis hur kraftfull strömförsörjning är, hur påkostad designen är och om tillverkaren valt att uppgradera till kraftfullare ljud- och nätverkskort. I regel är de alla saker som blir bättre i högre priskategorier, men något annat som vi också vill belysa är vilka extrafunktioner som kan ingå på olika modeller.

  I den här videon fokuserar vi specifikt på ASUS, som är innovativa och frekventa med att lägga till nya användbara funktioner på deras moderkort. De var exempelvis först ut på marknaden med skruvlös montering av M.2-enheter, en funktion de kallar Q-latch, och först ut med att introducera en separat knapp för att lossa PCIe-spärren vid grafikkortet, som kallas Q-release. Båda de här har blivit oerhört omtyckta, där särskilt den senare är en extremt välkommen addition för dig som både har ett stort grafikkort och en stor tornkylare.

  Så om du vill veta mer om vilka extrafunktioner de erbjuder och vad de faktiskt gör får du väldigt gärna se videon i galleriet här ovanför. I videon har vi valt att fokusera på deras Z790-modeller, vilka erbjuds i flera olika serier, med olika inriktningar och prisnivåer. Efter att du sett videon hittar du alla modeller listade via länken nedan.