6905683
pre-dk 125

ASUS – gaminglaptops

Vi spanar in nyheterna från CES 2023

Sin vana trogen visade Republic of Gamers upp en fullkomlig kavalkad av nyheter under CES-mässan i Las Vegas, så för att göra det begripligt delar vi upp besöket i flera artiklar. I den här fokuserar vi på deras nya gaminglaptops. Sin vana trogen gillar de också att vara värst, så vi får helt enkelt börja med deras nya värsting ROG Strix Scar 18.

Det här är en gaminglaptop för dig som helst sitter där du sitter, men som ibland behöver ta med dig datorn. Här bjuds vi nämligen på en, i moderna mått sett, enorm gaminglaptop med en 18” stor 240 Hz-skärm med bildförhållandet 16:10, QHD-upplösning och adaptiv synkronisering i form av G-Sync.

Utöver skärm och formfaktor som är tänkt att utmana desktopdatorer bjuder den även prestanda i samma anda. Med ett NVIDIA GeForce RTX 4090 som matas med upp till 175W och en Intel Core i9 13980HX med 24 kärnor är det är ett genuint prestandamonster, som kommer skicka mångas stationära datorer till skamvrån.

Om du inte vill vara fullt så extrem kan du istället ta steget ner till den mjäkiga syskonmodellen ROG Strix Scar 17, men då får du nöja dig med en 17” stor skärm och blott 16 kärnor starka Ryzen 7000-kärnor. Även här kan man välja upp till GeForce RTX 4090 med 175W dock, så det kommer nog ändå gå att spela några spel på den.

Tycker du 17” är för stort för dig kommer även ROG Strix Scar 16, som precis som 18”-modellen kan kombinera 24 kärnor från Intels trettonde generation och GeForce RTX 4090 med 175W – men här får bjuds det på en mini LED-panel med 240 Hz, 16:10 och G-Sync. Och vill du snåla till det rejält kan du ta steget ner till ROG Strix G16, som inte har mini LED och som endast kan utrustas med GeForce RTX 4080.

Skämt åsido, de här är extremt kraftfulla modeller som erbjuder genuint hög prestanda för moderna spel. Därtill har de NVIDIA Advanced Optimus och MUX-switchar, så att du kan fysiskt kan stänga av den integrerade grafikkretsen och få direktkoppling mellan det dedikerade grafikkortet och en extern skärm, för ännu bättre prestanda när du spelar på en annan skärm än datorns inbyggda. Därtill har flera modeller fått många av sina anslutningar flyttade till baksidan, för en mer elegant setup därhemma.

Med ovan nämnda modeller är alltså temat tydligt; de här är gjorda för att på riktigt utmana stationära datorer. Med kraften och energieffektiviteten hos de senaste grafikkorten och processorerna är det också ett rimligt fokus, tillverkarna har kommit långväga med att optimera formatet och få ut desktop-prestanda ur kompaktare format.

Om du ändå föredrar en gaminglaptop som är inriktad mot just bärbart spelande presenterade ROG även uppdaterade modeller i deras slimmade Zephyrus-serie.

Först fick vi kika på det senaste tillskottet i deras oerhört populära M16-serie, som nu utrustas med upp till GeForce RTX 4090, 13th gen Intel Core i9 och en 16” stor mini LED-panel med 240 Hz, 16:10 och G-Sync. Det här är en lagom stor gaminglaptop för den som enkelt vill kunna spela på språng, men ändå få tillräckligt stor skärm för att klara sig utan en sekundär skärm därhemma.

För dig som letar efter ett än mer kompakt prestandamonster utannonserade ASUS också nya Zephyrus G14, med upp till GeForce RTX 4090 och processorer ur Ryzen 7000-serien. Utöver monstruös prestanda i förhållande till storlek kan de nya modellerna också utrustas med mini LED-skärmar med bildförhållandet 16:10 och QHD-upplösning.

Sist men inte minst uppdateras även den intressanta hybriddatorn ROG Flow X13 till senaste snitt. Snart kommer vi kunna välja på upp till Ryzen 9 7940HS och GeForce RTX 4070, vilket i ärlighetens namn känns som att det inte borde vara möjligt. Det är ändå en dator utformad som en surfplatta, så att få in så pass mycket kraft i det formatet är både förvånande och imponerande. För dig som inte nöjer dig med den prestandan går det även att koppla in ett externt RTX 4090 med deras XG Mobile, om du råkar ha fickpengar över.

När exakt de nya modellerna släpps ut i det fria här i Sverige återstår att se, men vi hoppas på att det är det här kvartalet och vi kommer definitivt att lägga upp dem så snart vi har möjlighet. Så håll utkik på Inet.se, med andra ord.