6905683
pre-dk 125
  2023-01-17

  Montera AM5

  Så här installerar du nya AMD Ryzen

  När AMD lanserade Ryzen 7000-serien tog de inte bara ett stort kliv i processorkraft, de tog också för första gången på sex år steget över till en helt ny plattform.

  Den nya plattformen heter AM5 och bjuder på nyheter som PCIe Gen 5 och DDR5, men även ett helt nytt sockelformat. Det som är nytt med AM5 är nämligen att det är en så kallad LGA-sockel, vilket innebär att stiften sitter i själva sockeln istället för på processorn.

  I den här snabbguiden går vi igenom hur du gör för att installera en processor i en AM5-sockel, och visar hur du applicerar kylpasta på de nya processorerna.

  Något som AMD fått mycket beröm för med steget över till AM5 är att de designat sockeln så att kylare med stöd för AM4-plattformen även kan användas till AM5. Det är dock en sanning med modifikation, då kylare som behöver en helt egen backplate inte går att använda med den nya sockeln. Den backplate som ingår till AM5 går helt enkelt inte att ta loss på ett enkelt sätt, så som det gått att göra tidigare.

  Många AM4-kylare använder dock inte sin egen backplate, utan använder antingen den förmonterade anordningen med två hakar, eller så ersätter man den anordningen med distanser och kylanordning som ingår till kylaren man köpt på den förmonterade backplaten. I de fallen är det fritt fram att fortsätta använda sin AM4-kylare även till den nya plattformen.

  Något annat som är nytt är att AMD Ryzen 7000-processorerna fått en ny värmespridare, vanligtvis kallad IHS, som både är tjockare och med en helt annan form än föregångaren. Med de tidigare Ryzen-processorerna rekommenderades det att lägga kylpasta i en kryssformation, men med de nya modellerna rekommenderas istället att applicera små duttar kylpasta i alla fyra hörn och en lite större prick i mitten av processorn för att få en jämn spridning av kylpastan.

  Se videon för att se hur alla steg i processen går till, och om du är minsta osäker är det alltid fritt fram att ställa frågor i videons kommentarsfält. Om du vill se våra andra guider, exempelvis hur du väljer delar och bygger en egen dator från grunden, hittar du alla våra guider samlade via länken nedan.