8053 apex series
pre-dk 125
2023-01-18

GeForce RTX 4070 Ti

Är nykomlingen från NVIDIA något för dig?

Efter att NVIDIA släppte de två 4K-inriktade monstergrafikkorten GeForce RTX 4090 och RTX 4080 var det dags för småsyskonet RTX 4070 Ti att äntra scenen. Men hur står sig det nya mindre, billigare och strömsnålare syskonet på marknaden? Det pratar vi om i den här videon.

Och kort och gott kan vi fastslå att RTX 4070 Ti är ett oerhört kompetent alternativ för dig som vill få hög fps i lägre upplösningar, så som 1440p. Men inte för dig som spelar i 4K. Det är precis som sina syskon baserat på den nya och oerhört högpresterande Ada Lovelace-arkitekturen, men är utrustat med den mindre grafikkretsen AD104.

Med andra ord får vi även här exceptionell energieffektivitet och tillgång till den nya tekniken DLSS 3.0, som adderar AI-genererade bildrutor för att öka antalet bilder per sekund. Det är dock en märkbart nerskalad modell i jämförelse med sina syskon, vilket syns särskilt tydligt i högre upplösningar.

I de lägre upplösningarna 1080p och 1440p slår eller tangerar nykomlingen för det mesta förra generationens oerhört påkostade flaggskepp RTX 3090 Ti, men i upplösningen 4K börjar den tappa mark. Detta kan framförallt tillskrivas att den har mindre grafikminne, 12 GB GDDR6X, och en mer begränsad minnesbuss, med en bandbredd på relativt låga 192 bitar. Värt att ha i åtanke är dock att RTX 4070 Ti levererar så pass liknande prestanda trots att RTX 3090 Ti drar cirka 80% mer ström, om du står och väger mellan de två.

I spel som har stöd för DLSS 3.0 kommer den dock leverera markant fler bilder per sekund än det långt dyrare flaggskeppet från förra generationen, och då utan problem leverera god prestanda i 4K. Därtill levererar RTX 4070 Ti oerhört bra ray tracing-prestanda sin relativt lilla krets till trots, tack vare förbättringarna som gjorts i arkitekturen, med upp till dubbelt så hög prestanda som RTX 3070 Ti.

Men för dig som primärt är ute efter ren rasterprestanda är det 1440p det här grafikkortet passar allra bäst till. I den upplösningen kan du förvänta dig suverän prestanda i moderna spel, där du i många nya titlar kommer ha nytta av en skärm med hög uppdateringsfrekvens. I jämförelse med föregångaren RTX 3070 Ti kan du i regel räkna med mellan 45–55% högre prestanda i 1440p, men nykomlingen kostar också mer.

Så även om det inte når sina storasyskons höjder är RTX 4070 Ti alltjämt ett högpresterande grafikkort och det mest naturliga valet av de tre för dig som skrivit upp 1440p-gaming på menyn. Det har också markant lägre strömförbrukning och är betydligt mycket mindre, så det kommer få plats i långt fler chassin och vara snällare mot din elräkning.

Se gärna videon i sin helhet om du vill veta mer om GeForce RTX 4070 Ti, så hittar du alla våra modeller via knappen nedan sen när du sett klart.