8053 apex series
pre-dk 125
2023-01-20

AMD Ryzen utan X

7000-seriens energieffektiva varianter här

Rå kraft eller optimal strömförbrukning.

Det är temat för den här videon, när vi pratar om de nya AMD Ryzen 7000-processorerna Ryzen 5 7600, Ryzen 7 7700 och Ryzen 9 7900, vilka alla är strömsnålare versioner av de tidigare lanserade X-modellerna.

För till skillnad mot X-modellerna står inte maximal prestanda i fokus här, utan balans mellan prestanda och strömförbrukning.

Alla tre nya modeller har en strömbudget på låga 88W tillsammans med TDP-värden på blott 65W, att jämföra med 105 eller 170W hos X-modellerna. Detta gör dem markant enklare att kyla och de drar märkbart mindre ström, men de är även mer energieffektiva i många fall. Strömbudgeten är nämligen anpassad till 7000-seriens så kallade sweet spot, där de presterar som bäst i förhållande till effektåtgång.

Med lägre strömbudget har AMD fått kompromissa med delar av processorns prestanda, där den största skillnaden vi kan se är tydligt lägre basfrekvenser. Detta märks särskilt i laster där många kärnor används, så som vid redigering och andra typer av krävande beräkningar där hela processorn kan nyttjas.

När det kommer till turbohastigheterna är det dock en annan historia, där hamnar nykomlingarna långt närmre sina mer strömtörstande syskon. Det ihop med samma mängd cache som X-modellerna erbjuder gör de strömsnåla nykomlingarna till förvånansvärt kompetenta spelprocessor. Som ett exempel skiljde det mindre än 1% mellan Ryzen 7 7700 och Ryzen 7 7700X i TechPowerUps spelsvit i upplösningen 1440p, vilken vi hänvisar till i videon och länkar till i videobeskrivningen.

Med andra ord är modellerna utan X även de konkurrenskraftiga spelprocessorer och oerhört bra val för dig som vill bygga en energieffektiv och lättkyld speldator. Om du exempelvis letat efter en högpresterande men medgörlig processor för ett kompakt ITX-bygge är de här definitivt vad du letat efter.

Precis som med X-modellerna får vi även här stöd för överklockning, vilket gör det möjligt att få ut mer av processorn. Mycket mer, faktiskt. Faktum är att nykomlingarna är så pass lika sina X-syskon att du kan få nästintill identisk prestanda som de erbjuder bara genom att låsa upp strömbudgeten med funktionen PBO, Precision Boost Overdrive.

Det här gör nykomlingarna till oerhört flexibla processorer som enkelt kan anpassas till olika syften, på samma sätt som man kan nå bättre energieffektivitet med X-modellerna genom att begränsa deras strömbudgetar. Så i syvende och sist är det primärt grundutförandet du väljer när du väger X-modellerna mot de utan suffix, där du från början antingen får mer prestanda eller bättre energieffektivitet.

I standardutförande får vi dock kalla de nya modellerna för de mer prisvärda alternativen, även när de kostar lika mycket, då det ingår kylare till dem och att man med de vet att de kommer prestera bra vid lägre effekt, på samma sätt som att man med X-modellerna veta att de kommer nå en viss klockfrekvens.

Sammanfattningsvis är det alltså svårt att gå fel med de nya AMD-processorerna, du får bara den ena eller andra styrkan från början. Därtill har de en oerhört kraftfull plattform som utlovats långlivat stöd, så att du kan vila i möjligheten att kunna uppgradera processorn utan att byta moderkort. Du hittar nykomlingarna via länken nedan om du är sugen på att uppgradera till någon av de nya modellerna.