8429
2023-02-17

Bländande Mini LED

Lysande 4K-gaming med Acer Predator X32FP

Är din stora dröm i livet att hitta skärmen som ger dig allt du behöver för din gamingdator, spelkonsol och arbetslaptop i ett? Då kan nyligen anlända Acer Predator X32FP vara gamingskärmen som får din dröm att slå in.

Acer Predator X32FP bjuder nämligen på en 32” stor och oerhört snabb IPS-panel med Quantum Dot, 4K-upplösning och bakgrundsbelysning i form av Mini LED. Resultatet av den kombination är en maffig, färggrann och mångsidig bild som har ljusstyrkan att användas dagtid och svärtan och kontrasten för att se bra ut även när solen sagt adjö.

Översatt till siffror bjuds vi på 400 cd/m² i ljusstyrka över hela skärmen, maximal ljusstyrka på 1 200 cd/m² i mindre zoner och stöd för HDR 1000. Därtill har den ett färgdjup på 10 bitar (8 bitar + FRC), en färgrymd med stöd för 99% av Adobe RGB och ett Delta E-värde under 1.

Bakgrundsbelysningen med Mini LED är uppdelad i 576 individuellt styrda zoner, vilket kallas för FALD, Full-array Backlight Dimming. I jämförelse med traditionellt upplysta IPS-paneler ger detta markant bättre precision, svärta och kontrast.

Kontrastförhållandet på 1200:1 kan vid första anblick se underväldigande ut, men den siffran rör endast upplysta zoner. Zoner som ska visa svart stängs av helt, på samma sätt som OLED fungerar, vilket kallas dynamisk kontrast.

Men även om ljusstyrkan och färgerna stjäl mest uppmärksamhet är det här i syvende och sist en gamingskärm. Och det är en mycket bra sådan. Här bjuds vi nämligen på 1 ms responstid och uppdateringsfrekvenser på hela 160 Hz till PC och 120 Hz till konsoler, vilket är en fröjd ihop med den höga upplösningen. Därtill får vi adaptiv synkronisering i form av FreeSync Premium Pro för Radeon-grafikkort och VRR för konsolerna Xbox Series X och PlayStation 5. Det finns inte officiellt stöd för G-Sync Compatible, men det gick att aktivera.

Med 4K-upplösning, stort färgdjup och hög uppdateringsfrekvens ställs också höga krav på anslutningarna. Här bjuds vi på hela fyra HDMI 2.1, en DisplayPort 1.4 med DSC och en USB-C med stöd för både bild och laddning upp till 90W. Detta gör X32FP oerhört mångsidig och lämplig för dig som vill ha flera olika enheter inkopplade till skärmen samtidigt.

För att göra det ännu smidigare för dig som byter mellan exempelvis speldatorn och din arbetslaptop har Acer adderat en KVM-switch. Med en KVM-switch kan du koppla in dina tillbehör till skärmen och låta den styra vilken av de inkopplade enheterna som tillbehören ska styra, så att du inte behöver ha dubbla uppsättningar eller manuellt koppla om dina tillbehör när du byter från en dator till en annan.

Sammantaget är Acer Predator X32FP en oerhört mångsidig gamingskärm för dig som både vill arbeta och spela i hög upplösning, på såväl PC som konsol. I jämförelse med de gaminginriktade OLED-skärmarna som släppts hittills passar den också bättre till att användas i rejält upplysta rum, om du exempelvis sitter hemma och jobbar nära ett fönster under dagtid – för att sedan sadla om till gaming när kvällen nalkas.

I videon går vi igenom skärmen och visar prov på just hur ljusstark den är. Efter att du sett den kan du läsa mer om och beställa din Acer Predator X32FP via länken nedan.