https://www.inet.se/produkt/6302775/nothing-ear-2?preview=true

Guide: ATX 3.0

Allt du behöver veta om de nya nätaggregaten

Om du shoppat efter grafikkort på senare har du nog sett att NVIDIA GeForce RTX 4000-serien är utrustad med en annan kontakt än de vanliga 8-pinskontakterna vi är vana vid.

Den nya kontakten heter 12VHWPR och är gjord för PCIe 5.0-grafikkort, och är en del av den nya nätaggregatsstandarden ATX 3.0. I den här videon summerar vi hur allt hänger ihop, så att du vet vilket nätaggregat du ska välja vid nästa uppgradering.

Det fina med de nya kontakterna är att nätaggregaten kan förse grafikkorten med upp till hela 600 W över en enda kabel, men de är också smartare. De nya kablarna är utrustade med 12 stift för ström och 4 stift för styrning, och brukar kallas 12+4-pinskablar, där de fyra nya stiften används för kommunikation mellan nätaggregatet och grafikkortet.

På så sätt kan nätaggregatet bättre styra försörjningen till grafikkortet, för att bättre hantera strömspikar, och strypa tillförseln när grafikkortet begär högre effekt än vad nätaggregatet kan leverera, för att förhindra krascher.

I videon går vi mer in på djupet hur det hänger ihop, vilka andra förbättringar ATX 3.0 medbringar och vad du ska kika på inför nästa uppgradering. För inspelningen använde vi oss av nätaggregat från våra två mest populära tillverkare, Corsair och Seasonic, som båda har lanserat nya serier med ATX 3.0-stöd.

Corsairs variant heter Shift och har ett lika unikt som användbart upplägg; nämligen att kontakterna sitter på sidan. På så vis får vi full tillgång till anslutningarna även när nätaggregatet är monterat, så att vi enkelt kan lägga till fler kablar utan att behöva jobba i blindo eller ta loss det för att komma åt.

Seasonics nya serie heter Vertex och är en högkvalitativ och kraftfull serie med traditionell design, där vi just nu kan välja bland modeller med upp till hela 1 200 W effekt. Gemensamt för båda serierna är att de är utrustade både med de nya 12VHWPR-anslutningarna och de traditionella 8-pinsalsutningarna, så att du kan ansluta såväl nya som gamla grafikkort utan att använda adaptrar.

Efter att du sett videon hittar du alla våra nätaggregat med stöd för ATX 3.0 via länken nedan.