Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Bygga dator – så gör du

Vi visar hur du bygger en gamingdator, steg för steg

Nu har vi äntligen publicerat vår nya datorbyggarguide inför 2024, i vilken vi visar dig hur du monterar en modern gamingdator från början till slut.

Det har hänt en del på marknaden sedan vår förra datorbyggarguide, som släpptes för över två år sedan. AMD har introducerat LGA-sockeln AM5, Intel är inne på LGA 1700, DDR5 är här och vi har både nyheterna ATX 3.0 och den nya 12VHPWR-kabeln till nätaggregat och moderna Nvidia-grafikkort på plats.

Självklart visar vi hur du ska montera alla de vanligaste typerna av komponenter och hur du ansluter de vanligaste kontakterna, inklusive äldre plattformar som AMD AM4. Vi visar även hur du monterar både tornkylare och slutna vattenkylare, plus att vi även går igenom hur du ska placera en AIO-kylare på bästa sätt.

Nytt för den här guiden är även att vi inkluderat hur du kollar om snabbare minnen är med i QVL-listan och hur du kan felsöka de vanligaste felen vid första uppstart, men om du skulle stöta på andra problem under ditt bygge är du alltid välkommen att höra av dig till oss via vår kundservice.

Med andra ord är det här en heltäckande guide där vi försökt täcka in så många olika typer av komponenter och datorer som möjligt, men om du exempelvis vill veta hur du installerar Windows 10 eller Windows 11 kan vi tipsa om att vi har fler guider på den här sidan.

Vi vill även slå ett slag för Inet Datorbyggare, länkad nedan. Det är ett verktyg som gör det otroligt mycket enklare att välja delar till en dator och vi rekommenderar både dig som ska bygga för första gången och dig som är en veteran att använda den. Det Datorbyggaren gör är att den automatiskt sorterar bort delar som inte är kompatibla med delarna du redan valt, så att du enkelt kan få ihop en komplett dator helt utan förkunskap.

Om du vill välja delar själv men inte montera datorn själv, då kan vi även tipsa om att vi erbjuder en monteringstjänst som du kan lägga till i Datorbyggaren. Om du köper till den kommer vi bygga, testa och installera datorn åt dig, så att du får hem den startklar.

Vill du varken välja delar eller montera datorn själv är Inet System-datorer ett suveränt alternativ för dig. Med Inet System sätter vi ihop färdiga konfigurationer åt dig, som du själv kan anpassa innan vi bygger den.

Oavsett om du vill bygga själv eller om du vill att vi bygger datorn åt dig kommer videon ge dig en bra uppfattning om hur en dator är uppbyggd och hur allt hänger ihop. Vi hoppas den kommer till nytta och önskar dig all lycka till med din nya gamingdator.