Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Pixelpolicy

Pixelpolicy

En död eller defekt pixel är ett fenomen du kan stöta på i samband med de flesta bildskärmar. Det betyder att en eller flera av de miljontals pixlar som utgör en bildskärm är felaktig eller inte fungerar. Det kan vara allt från att den visar fel eller statisk färg till att den inte visar något ljus alls och uppfattas då som svart (precis som bilden ovan).

På Inet har vi en Pixelpolicy som gäller nya skärmar. När du köper en ny skärm hos oss är det därför bra att du så snart som möjligt efter leverans kollar igenom den efter döda eller defekta pixlar.

Vår pixelpolicy utgår ifrån ISO-standarden där de flesta skärmarna vi säljer faller under Klass 1, men det finns en del modeller som har förmånligare garantier än så.

Skulle du upptäcka en eller flera felaktiga eller icke fungerade pixlar på din bildskärm - hör av dig till vår kundservice så hjälper vi dig vidare. Pixlar som visar fel eller statisk färg går i vissa fall att åtgärda genom att man själv kör speciella program på datorn, medan de som upplevs som svarta endast kan åtgärdas genom reparation. Om pixelfelet täcks av garantin hjälper vi dig att få felet åtgärdat kostnadsfritt. I de flesta fallen lämnas skärmen in till tillverkaren för reparation och i vissa fall så blir skärmen utbytt, Vad som gäller för just den skärm du köpt beror på vilken tillverkare bildskärmen har och vad de har för garantivillkor för just den modellen.

Vad är ISO?

Den nyaste standarden gällande pixelfel heter ”ISO 9241-302, 303, 305 och 307:2008”. Det är denna samtliga tillverkare ska tillämpa. Standarden innehåller 4 nivåer (klasser) och de vanligaste klasserna är 0 och 1. Vi säljer inga skärmar som har klass 2 eller 3. Nedan ser ni vad kraven för respektive klass innebär.

Antalet defekta pixlar räknas per 1 (en) miljon pixlar. En skärm med högre upplösning består av fler pixlar och tillåter därför fler felande pixlar innan den räknas som felaktig. På en full HD-skärm har vi 1920x1080 = ca 2 miljoner pixlar.


Klass 0

För att uppnå klass 0 så ska bildskärmen vara helt fri från defekter.


Klass 1

En bildskärm i klass 1 tillåter samtliga antal felande pixlar ur varje kategori nedan innan den räknas som defekt:

ISO 1080p 1440p 2160p
Helt ljus
("fast vit")
1 2 3 8
Helt mörk
("fast av")
1 2 3 8
Singel eller dubbla
ljusa eller mörka sub-pixlar
2 4 6 16
"Fast på" eller "fast av" subpixlar
(får ej vara mer än 4 av samma)
3-5 6-10 9-15 24-40

För att läsa om klass 2 och 3 hänvisar vi till Wikipedia.


Kontakt

Om du har garantifrågor om just din bildskärm så kontakta gärna tillverkaren direkt, om du hellre föredrar att kontakta oss så är du självklart välkommen att göra det.

Kontakta kundservice