Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Felsökningsguide

GUIDE: SÅ FELSÖKER DU DIN DATOR


Innan ni börjar

 • Utförande av följande guide görs på eget ansvar.
 • Vid montering bör strömbrytaren på nätaggregatet stå på off eller 0.
 • Se till så att ni inte är statiskt laddad, t.ex. med hjälp av ett ESD-armband
 • Kontrollera kompatibiliteten mellan produkterna ni skall montera, kompatibilitet mellan moderkort, minnen och processorer kan man oftast ta reda på genom moderkortstillverkarens hemsida. Ex. www.gigabyte.se, www.asus.se.
 • Kontrollera också så att ni använder er av jordade eluttag.

MONTERING


[1] Uteslut datorlådan

Till att börja med bör ni bygga ihop datorn utanför datorlådan, detta för att undvika eventuella kortslutningar som kan ske mellan moderkort och datorlåda vid montering. Moderkortet kan ni exempelvis lägga på en bit kartong eller liknande som inte är strömförande.

[2] Kopplingar & Kablar

Dubbelkolla alltid hur och var ni ansluter alla kopplingar och kablar. Ta hjälp av moderkortsmanualen om ni är osäker.

[3] Kylpasta

När ni sedan monterar processorn, se till så att ni har kylpasta mellan CPU-kylaren och processorn, dock inte för mycket, ett väldigt tunt lager för att fylla ut de håligheter och fördjupningar som kan finnas. Vissa processorkylare har redan kylpasta förapplicerat. Var sedan väldigt varsam hur ni sätter i processorn i sockeln så ni inte böjer några pinnar.

[4] Montering av minnen

Montera i ett minne i första minnesplatsen på moderkortet. Var då noga med att kolla vilken första minnesplatsen är på just erat moderkort då detta inte alltid är den som ligger närmast processorsockeln. Sitter minnet på fel minnesplats kan detta orsaka att datorn inte startar igång ordentligt.

[5] Montering av grafikkort

Montera nu på grafikkortet försiktigt så att ni inte repar eller tar emot några andra komponenter.
OBS! Har ni ett internt grafikkort på moderkortet behöver ni inte montera ett externt.

[6] Anslut ström

Anslut ström till alla källor som behöver detta,

 • Moderkort: 4/8-pins (12V) samt 20/24-pins kontakterna på moderkortet
 • CPU-fläkt: 3/4-pins fläktkontakt på moderkortet
 • Grafikkort: 6/8-pins kontakten/kontakterna på grafikkortet

[7] Provstarta!

Nu kan ni testa starta upp datorn antingen med power-knappen som redan finns på vissa nyare moderkort eller genom att kortsluta PWR_SW pinnarna med ex. en skruvmejsel, var dock noga med att inte snudda vid andra pinnar när ni gör detta. Återigen går det att ta reda på vart dessa sitter genom att läsa i moderkortsmanualen då positioneringen varierar mellan modell & märke.


FELSÖKNING


INGA LIVSTECKEN?

Montera ur externa grafikkort (om ni monterat ett sådant) & minnet, prova då att starta igen.

Ger datorn fortfarande inga som helst livstecken (inga dioder lyser, inget händer när ni trycker på power) beror detta med stor sannolikhet på Nätaggregatet.


STARTAR DATORN MEN GER INGEN BILD?

Byt minnet
Får ni ingen bild men fläktar snurrar igång bör ni testa byta ut minnet som sitter i datorn. Dubbelkolla samtidigt också om minnet sitter i rätt minnesplats.

Nollställ BIOS
Får ni fortfarande ingen bild men datorn startar upp och fläktar snurrar igång kan ni också göra ett försök att återställa BIOS (Clear CMOS). Ta hjälp av moderkortsmanualen för att ta reda på just hur man gör för just erat moderkort då detta varierar från modell till modell och olika tillverkare.

Ger datorn ingen bild efter dessa steg men fläktar snurrar igång ligger felet troligtvis i någon utav följande komponenter; Moderkort, Processor eller Grafikkort. Har ni möjlighet att prova med ett annat grafikkort och en annan processor skulle vi rekommendera detta.


DATORN STARTAR, GER BILD MEN NI UPPLEVER FORTFARANDE FEL?

BIOS-inställningar
Ger datorn bild men påvisar andra fel rekommenderar vi starkt att man i första hand då går igenom BIOS-inställningarna. I vissa fall behöver korrigeringar göras i efterhand trots att man återställt BIOS till standardvärden för att datorn skall fungera optimalt med den hårdvara som används.

Minnestest
Defekta minnen kan orsaka väldigt många olika typer av fel. Det finns program som är speciellt anpassade till att felsöka just dessa. Vi rekommenderar Memtest86+.
Finns att ladda ner via www.memtest.org

Windows
Windows är ett väldigt avancerat och invecklat operativsystem. Därav kan det vara extremt svårt att felsöka ett windowsrelaterat problem. En reparationsinstallation eller en systemåterställning kan i vissa fall avhjälpa många problem. Hjälper inte detta kan man också ominstallera Windows.

Drivrutiner
Drivrutiner är små programvaror som möjliggör kommunikation mellan hårdvara och mjukvara (Windows). Drivrutiner skall man installera för nästan alla komponenter i datorn efter installation av Windows för att datorn skall fungera optimalt. Många gånger kan specifika problem i Windows härledas till att en drivrutin inte fungerar korrekt. Kan ni exempelvis inte starta vissa spel bör man installera om drivrutinen för grafikkortet.


VANLIGA FEL VID HANTERING AV DATOR SOM INTE TÄCKS AV GARANTI

Distanser
Ett vanligt fel vid byggnation av en dator är att man missar att skruva i distanser eller skruvar i dessa på fel platser, ex. där det inte finns något monteringshål på moderkortet. Detta kan i många fall förorsaka kortslutningar och skador på bl.a. moderkort och även andra komponenter i datorn.

Skadade stift i CPU-sockeln eller på processorn
Då stiften i CPU-sockeln eller på processorn är väldigt känsliga är det också lätt att råkar skada dem om man kommer åt med något föremål eller exempelvis tappar något i CPU-sockeln.


Repor på moderkortet
Vid montering av grafikkort eller andra AGP/PCI –kort kan det lätt hända att man kommer åt moderkortet och orsakar en repa. Detta är något som tillverkarna inte tar på garantin.


Damm & Smuts
Damm påverkar datorns livslängd, för mycket damm och smuts i fläktar och kylflänsar kan bl.a. göra så att datorn blir för varm och stänger av sig. Var noga med att hålla datorn i gott skick genom att göra rent den i alla fall ett par gånger per år. Vi rekommenderar starkt att man tar tryckluft på burk till hjälp för rengöring. Tryckluft på burk.VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ


 • Många gånger kan man hitta lösningar till problem och undvika fel genom att läsa igenom manualerna till dem olika produkterna man handskas med.
 • Moderkort kan i vissa fall avge speciella pip, alternativt visa felkoder på en liten display, leta i manualen för att ta reda på vad som menas med dessa.
 • Notera hur datorn beter sig om ett fel uppstår, snurrar fläktar? Piper datorn? Detta ger ofta en indikation på vad det skulle kunna vara som orsakar felet.