Bildhastighet vinner spel

Bildhastighet vinner spel

Att hög bildhastighet påverkar spelupplevelsen på ett märkbart vis är inte något som går att diskutera. 144 fps leder till en följsammare bild jämfört med 60 fps och dina inputs kommer också ge effekt på skärmen snabbare. Särskilt för proffs kan de där millisekunderna vara skillnaden som avgör åt vilket håll matchen kommer svänga. Därav är det inte underligt att proffs siktar på att spela på maskiner som klarar av att driva skärmar med 144Hz eller till och med 240Hz för att inte lämna något åt slumpen.

Latens är avgörande

Ordet latens kastas omkring en del när det pratas om spel, särskilt i kretsar runt e-sport. Med latens syftar man på tiden det tar för ett knapptryck att registreras och ge en given effekt på skärmen – höger musklick siktar och vänster fyrar av skottet. Om din dator inte är snabb nog kommer en spelare med kraftfull hårdvara få iväg sitt skott snabbare, oavsett om ni tryckte på knappen samtidigt. I tävlingsinriktade spel är det här förstås aldrig kul, varför du bör ta en titt på kraftfullare grafikkort om den här känslan börjar infinna sig.

Enligt Nvidias tester så är skillnaden mellan ett grafikkort från deras GeForce GTX 700-serie och de senaste GeForce RTX-korten betydande. När de testade korten i spel som Overwatch och CS:GO, förstapersonsskjutare som belönar snabba reflexer, så mätte de upp mer än dubbelt så hög latens i 700-serien jämfört med RTX. Du får alltså inte bara bättre grafik med moderna kort - en mer responsiv spelupplevelse följer också med på köpet.

Grafikkort för Battle Royale

En genre som exploderat under de senaste åren är Battle Royale, spel där det gäller att vara den sista överlevande bland upp mot 99 andra spelare. Fortnite förvandlade Epic till en gigant på några få månader och färska Apex Legends drog in över 50 miljoner spelare på några veckor. Eftersom dessa spel är så populära finns det säkert en hel del som siktar på att uppgradera sina grafikkort, dels för att få spelen att se och rulla på bättre, men också för att kunna ta del av fördelarna vi gått igenom här. Latens är exempelvis direkt avgörande i eldstriderna som är de här spelens signum.

Enligt Nvidias egen data så påverkar grafikkortet också den generella K/D:n i e-sportstitlar.

Så vilket grafikkort bör du satsa på för att nå bästa möjliga upplevelse och undvika att ligga efter motspelarna? Det beror främst på vilken bilduppdateringsfrekvens du siktar på. Som vi nämnt här kommer fler bildrutor per sekund låta dig se och reagera snabbare på vad spelet visar – fler är alltid bättre med andra ord.

Bättre grafikkort gör också att man utvecklas snabbare i det givna spelet. Det visar i alla fall testerna som Nvidia utfört under ett par veckors tid.

144 är det nya 60

En optimal nivå att lägga sig på är strax över 144 fps i det givna spelet. På så vis kan du alltid vara säker på att upplevelsen håller sig stabil på det maximala antalet bilder utan att dippa ner under strecket en enda gång.

Grafen här nedanför visar hur uppdateringsfrekvensen påverkar hur bra spelare gör ifrån sig.

I Apex Legends kommer exempelvis ett GeForce RTX 2060 klara av att nå upp till maxgränsen på en skärm med 144Hz med höga inställningar i 1080p. Men under de mest krävande spelmomenten finns det en risk att kortet inte klarar av att hålla sig över gränsen, vilket leder till någon enstaka tappad bildruta. För att undvika detta rekommenderar Nvidia att du tar steget upp till ett GeForce RTX 2070 – ett kort som också kommer ge stabila 144Hz i spel som Call of Duty: Black Ops IIII och PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Maxa upplevelsen med 240Hz

Sitter du på en skärm som klarar av att leverera 240 fps behöver du ett riktig monsterkort för att nå maxgränsen som proffsen kräver. För att inte missa en enda bildruta är det GeForce RTX 2080 eller GeForce RTX 2080 Ti som gäller – två grafikkort som kan driva både Fortnite och Call of Duty: Black Ops IIII i 1080p med 240 fps utan att du behöver tumma på inställningarna.

Produkter