Wifi 6 – Vad är nytt?

De flesta använder i dagsläget någon form av trådlös uppkoppling för att komma åt internet i hemmet, oavsett om det är via datorn eller mobilen. Det som avgör prestandan och funktionaliteten i det trådlösa nätverket är något som kallas för en standard. Wifi 6 är en sådan standard och återfinns främst i de senaste routrarna.


Tydligare namngivning

Tidigare har dessa standarder fått namn som 802.11g, 802.11n, 802.11ac och så vidare. Som synes är det inte jätteenkelt att skilja på dessa, varför den senaste standarden fått beteckningen WiFi 6 istället. Det här är nämligen den sjätte versionen av 802.11, med det egentliga namnet 802.11ax.


Fördelar med Wifi 6

Det finns ett flertal anledningar till varför du bör välja Wifi 6 nästa gång du köper en router. Snabbheten är den första och tydligaste skillnaden. Den maximala gränsen ökas här från tidigare generationens 7 Gbit/s till 9,6 Gbit/s, vilket enligt diverse tester ska ge omkring 30-40% högre hastigheter. Byter du från ännu tidigare generationer kommer ökningen förstås vara ändå mer märkbar.

Wifi 6 är också mer energieffektivt än tidigare, vilket resulterar i längre batteritid för de enheter som drar nytta av uppkopplingen.


Större räckvidd med ASUS AiMesh

Utöver hastigheten levererar Wifi 6 dessutom både bättre täckning och högre kapacitet. Du kan alltså ha fler enheter uppkopplade mot nätverket samtidigt utan att förlora prestanda (upp till 12 st). Även stabiliteten är snäppet vassare.

Dock så kommer räckvidden fortfarande vara begränsad till 2,4 och 5 GHz-banden, något som enkelt löses via en mesh. I routrar från ASUS finns funktionen AiMesh som låter vanliga routrar bilda ett meshsystem tillsammans. Dra nytta av din gamla ASUS-router när du uppgraderar till Wifi 6 för att öka räckvidden på ditt nätverk.

Tänk bara på att Wifi 6 inte kommer påverka hastigheten du har beställt från din internetleverantör. Det är snarare så att standarden låter dig dra full nytta av det du betalar för.


Kompatibla enheter

Routrar med Wifi 6 kan kopplas till äldre enheter utan problem. Men för att dra full nytta av den nya tekniken och hastigheten behöver du använda dig av enheter som kan ta emot Wifi 6-signaler. Ta en titt på specifikationerna på produktsidan för att se om enheten du är ute efter har stöd.

Ett exempel på en kombination är routern ASUS RT-AX92U AiMesh AX6000 tillsammans med laptopen ASUS ZenBook UX481. Leta efter 802.11 ax under nätverk på specifikationerna.


Djupdykning

Vill du lära dig mer om Mesh-nätverk, hur det fungerar och vilka fördelar som finns. Missa inte då att vi gjort en video där vi gått igenom allt i sin helhet.

Produkter