2019-07-16

Video: G-Sync

Vi reder ut vilken skärm du ska välja till ditt Nvidia-grafikkort

Adaptiv Synkronisering

När du väljer en gamingskärm är en av de viktigaste funktionerna att titta efter adaptiv synkronisering. Med adaptiv synkronisering kommunicerar din skärm och ditt grafikkort och ser till att du aldrig råkar ut för tearing, ett fenomen som får bilden att se brusten och hackig ut.

Om du använt ett Nvidia-grafikkort har du tidigare endast kunna använda den här funktionen om du valt en skärm med deras egenutvecklade G-Sync-modul, men numer har de även lagt till stöd för den öppna standarden VESA Adaptive Sync som återfinns i alla moderna skärmar som följer DisplayPort-standarden.

Att de gett stöd för den öppna VESA-standarden har inneburit att du som har ett Nvidia Pascal-kort eller nyare fått långt fler skärmar att välja bland, men det har även inneburit fler frågetecken.

Till skillnad mot Nvidias egenutvecklade G-Sync-modul är den öppna VESA-standarden löst reglerad och hur bra den adaptiva synkroniseringen är skiljer sig kraftigt från skärm till skärm - vilket är varför Nvidia också introducerat certifikatet G-Sync Compatible.

G-Sync Compatible

När du ser en skärm som har G-Sync Compatible-stämpeln innebär det att Nvidia själva har testat den adaptiva synkroniseringen och kunnat verifiera att den fungerar bra tillsammans med deras grafikkort. De skärmar som har VESA Adaptive Sync men som inte fått G-Sync Compatible kommer fortfarande kunna aktivera funktionen, men de når inte upp till Nvidias krav.

Med G-Sync Compatible är både kraven och testerna blott grundläggande. Så länge den adaptiva synkroniseringen möter Nvidias krav och att skärmen inte uppvisar några artefakter eller andra onormala beteenden kvalificerar den för certifikatet. Nvidias två andra varianter av G-Sync ställer däremot långt högre krav.

G-Sync

Ursprungliga G-Sync med hårdvarubaserad synkroniseringen är fortfarande det säkraste kortet för dig som vill ha en riktigt bra gamingskärm till ditt Nvidia-grafikkort. I skärmar titulerade G-Sync sitter en modul som skräddarsytts specifikt för skärmens panel och de här skärmarna genomgår enorma mängder tester som säkerställer att både panelen och synkroniseringen levererar silkeslent spelande oavsett situation.

Av anledningen att de här skärmarna är utvecklade i samarbete mellan tillverkaren och Nvidia, samt att hela processen är noggrant reglerad med högt ställda krav, återfinns normalt G-Sync-moduler endast i premiumskärmar. Är du ute efter en rejält kvalitetssäkrad gamingskärm till ditt Nvidia GTX 650 Ti eller nyare är därför vanliga G-Sync ett säkert val.

G-Sync Ultimate

Längst upp i näringskedjan i den adaptiva synkroniseringens djungel hittar vi flaggskeppet G-Sync Ultimate. Skärmar som bär den här titeln har inte bara stöd för hårdvarubaserad adaptiv synkronisering, men även oerhört kompententa paneler.

Med Ultimate ställer Nvidia enorma krav på panelerna. De ska vara snabba, färggranna och kontrastrika - men framför allt ljusstarka. Alla paneler i den här kategorin har stöd för HDR 1000 och har en maximal ljusstyrka på 1000 nits.

De extremt stränga kraven har lett till att bara ett fåtal riktiga entusiastskärmar krönts värdiga G-Sync Ultimate och är du ute efter de bästa gamingskärmarna som du kan få tag på är det i den här kategorin du ska leta. Det är också i den här kategorin vi hittar Nvidias BFGD, Big Format Gaming Displays. De är enorma gamingskärmar med löjeväckande specifikationer för dig som vill ta soffspelandet till nästa nivå.

Summering

Oavsett vilken av de tre varianterna du väljer kommer du kunna få en riktigt bra spelupplevelse, men G-Sync och G-Sync Ultimate testas hårdare, regleras mer och är helt hårdvarubaserade. För att göra det enkelt att hitta en skärm som passar just dina behov rekommenderar vi att kika på knappen nedan, där hittar du alla våra skärmar från de tre kategorierna samlade på ett ställe.