SweClockers på besök – Del 2

Vi besöker vårt gigantiska lager på Exertis Captech

Vistelsen på Inet fortsätter för SweClockers Emil och vår Johan W. I den andra delen anländer de till Exertis Captech, där vårt lager med mer än gott om utrymme ligger.

Det första som slår en när man äntrar lagret är storleken. Här har man att göra med 18 000 kvadratmeter, där 15 000 utgör golvytan. 2500 tas upp av roboten som delegerar paketen genom hela systemet. Hastigheten är inte att leka med och det gäller att hålla sig undan och låta den göra sitt jobb. Totalt rymmer den 31 000 platser för paket.

Utöver detta är lagret utrustat med:

  • 6000 pallplatser
  • 1800 hyllplatser
  • 10 000 buffertplatser för extra utrymme

Processen

Innan paketen når roboten kollas de först igenom och säkerställs av inleveransavdelningen. Produkterna sorteras utifrån vikt och volym ner i gröna backar som sedan förs vidare till den sorterande roboten.

På vägen till roboten stötte SweClockers på en smått legendarisk syn, nämligen lagret med pingvinstänger. Pingvinstången är förstås lite av en signatur för oss på Inet, och det är här på lagret som dessa packas ner. Det innebär såklart att det finns en del stänger samlade här, nog många för att Emil skulle kunna göra sig en liten säng bland dem.

Robot och automatisering

Roboten OSR tar emot de gröna backarna och hämtar fram dem utifrån hur snabbt de ska ut till kund. Mekaniken jobbar 24/7 och skickar produkter upp och ner, bland annat genom den 102 m höga hissen.

Efter att antingen gått igenom den automatiska packningssystemet eller manuell påläggning för mindre produkter landar paketet för en sista koll. Om allt är okej rullas det ut tillsammans med mängder av andra diton för att plockas upp av speditören.

Ta gärna en titt på videon här för att få ett hum om hur stort lagret faktiskt är, samt hur upplevelsen för en vara ser ut hela vägen från start till mål

I del nummer tre avslutas vistelsen med en intervju med Inets VD, Erik Wickman.