Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Datorkomponenter

Vad är datorkomponenter?

Datorkomponenter är delarna som tillsammans bildar din dator! Datorkomponenterna har olika uppgifter och utgör alla en viktig del i ditt bygge. Funderar du på att bygga en egen dator för första gången? Då rekommenderar vi att du tar en titt på både vår Bygga-dator-guide (en steg-för-steg-guide som hjälper dig sätta ihop dina datorkomponenter till en komplett dator) och vår Datorbyggare (det perfekta verktyget som hjälper dig se om dina delar kommer fungera tillsammans).

Här nedan har vi listat några grundläggande datorkomponenter:

Chassi: Även känd som datorlådan, är ofta helt avgörande för vilka andra komponenter du kommer kunna välja och få plats med. Det finns en hel uppsjö chassin att välja bland, där storlek och utseende varierar.

Processor: Även känd som CPU, är lite förenklat själva hjärnan i din dator. Processorn utför beräkningar och styr andra komponenter.

RAM: RAM är datorns internminne, eller temporära minne, som används för att lagra data och instruktioner som används av CPU:en för snabb åtkomst.

Hårddisk: Idag väljer man ofta en snabb SSD som primär lagring. Här installerar du ditt operativsystem och lagrar också dina program och användardata.

Moderkort: Moderkortet är det huvudsakliga kretskortet dit andra komponenter är anslutna. Det tillhandahåller gränssnitt, sammanbinder dina komponenter och utgör alltså grunden för att de ska kunna driva datorn.

Grafikkort: Grafikkortet (GPU) används för att bearbeta grafik och avlasta processorn från grafikrelaterade uppgifter. Ditt grafikkort kan också förbättra prestanda vid grafikintensiva spel eller videoredigering.

Nätaggregat: Ditt nätaggregat (PSU) förser datorn med ström genom att omvandla elektrisk ström till den ström som dina andra datorkomponenter behöver.

Kylsystem: Kylningen är viktig för att din dator ska kunna nå sin fulla potential. Du kan välja mellan olika former av kylning men gemensamt för alla varianter är att de ska hålla en säker temperatur på andra komponenter och förhindra överhettning.

Publicerad 2024‑02‑28 av Matilda K.

Senaste artiklar