
Vad är en SSD hårddisk?
En SSD (Solid State Drive) är en typ av lagringsenhet och ofta det optimala alternativet för dig som vill att allt ska gå snabbare när du använder datorn. Du märker stor skillnad redan när du startar upp din dator om du väljer att använda en SSD istället för en mekanisk, traditionell hårddisk. Det finns alltså en rad olika fördelar med en SSD och här nedan berättar vi mer om hur en SSD fungerar och hur stor SSD du behöver.
Till skillnad från traditionella hårddiskar, som använder snurrande magnetiska skivor för att lagra data, använder SSD-enheter flashminne för att behålla information. Eftersom de inte har några rörliga delar är SSD-enheter vanligtvis mer tåliga när det kommer till fysisk påverkan. Flashminne är en typ av icke-flyktig lagring, vilket innebär att det bibehåller data även när strömmen stängs av.
Huvudfördelarna med SSD-enheter inkluderar snabbare läs- och skrivhastigheter jämfört med mekaniska hårddiskar, vilket leder till snabbare systemuppstart, snabbare filöverföringar och förbättrad övergripande prestanda. De har blivit alltmer populära på grund av sin pålitlighet och hastighet. Storleken på SSD:er har också ökat under åren och du kan nu få flera TB till ett överkomligt pris. En SSD kommer också ta mindre plats i din datorlåda och behöver inte säkras lika mycket som en mekanisk lagringsenhet. Fördelarna är alltså många med att ta steget upp till det här alternativet.
Hur stor SSD hårddisk behöver man?
För att ta reda på hur stor SSD du behöver så rekommenderar vi att du funderar över hur dina krav och användningsbehov ser ut.
Några snabba tips för vad du ska kika på när du väljer storlek på din SSD:
- Ta hänsyn till storlek på operativsystem och programvara, om du planerar att installera dessa på din SSD.
- Om du är en gamer och vill installera spel på din SSD för snabbare laddningstider, behöver du räkna med storleken på dina spel.
- Storleken på SSD:n påverkar priset. Om din budget tillåter det, kan det vara en god idé att välja en SSD med extra utrymme för att ge dig flexibilitet och utrymme för tillväxt.