Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Grafikkort

Vad är ett grafikkort?

Ett grafikkort, också kallat GPU (Graphics Processing Unit), är en typ av specialiserad elektronisk krets som är utformad för att hantera och accelerera grafikrelaterade uppgifter i en dator. Grafikkortet är ansvarigt för att behandla och rendera grafiska bilder, vilket inkluderar allt från grundläggande 2D-grafik till avancerad 3D-grafik och videouppspelning. Grafikkortet är alltså en viktig komponent i varje dator, då den producerar de videosignaler som talar om för bildskärmen vad som ska visas. Utan ett grafikkort finns det helt enkelt ingen bild.

Grafikkortet arbetar tillsammans med datorns centrala processor (CPU) och används främst för att avlasta CPU:n från tunga grafikberäkningar. Genom att ha en egen dedikerad processor för grafik kan grafikkortet effektivt hantera komplexa uppgifter som krävs för moderna spel, videoredigering, 3D-modellering och andra grafikintensiva tillämpningar.

Grafikkortet har även ett eget minne (VRAM - Video RAM) som lagrar grafikrelaterad data för snabb och effektiv åtkomst. En kraftfull GPU kan förbättra prestandan och den visuella upplevelsen, särskilt för användare som ställer höga kräv på avancerad grafikhantering.

Publicerad 2024‑02‑28 av Matilda K.

Senaste artiklar