Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
BTF och Project Zero

Moderkort med anslutningar på baksidan

Det blir allt vanliga med moderkort som har anslutningarna på baksidan. I den här snabbguiden kommer vi gå igenom det viktigaste att känna till när du väljer moderkort och chassin med stöd för det. De två standarderna vi kommer fokusera på är ASUS BTF (Back-To-the-Future) och MSI Project Zero, som båda har snarlika koncept – men inte exakt likadana utföranden.

Framsida

Vad är ASUS BTF och MSI Project Zero?

BTF och Project Zero är standarder för hur ASUS respektive MSI placerar kontakter på baksidan av sina moderkort. Standarderna är baserade på existerande storlekar som ATX och mATX, och är i mångt och mycket samma sak fast med anslutningar på baksidan istället för på ovansidan av moderkortet. Det skiljer något i hur de sätter kontakterna, så de är inte utbytbara, men majoriteten av chassitillverkare ser till att ha stöd för båda två om de ändå anpassar sina chassin för en av dem.

I regel placeras alla kontakter för kablar på baksidan, förutom att CPU_FAN-anslutningen till processorkylare ibland är kvar på ovansidan av moderkortet, så att man kan dölja kablarna till alla komponenter som inte ansluts direkt på moderkortet. Med andra ord påverkas exempelvis inte RAM-minnen, M.2-lagring och grafikkort av den här designen – förutom om du väljer ASUS BTF Advanced.

BTF Advanced

ASUS BTF Advanced

ASUS BTF Advanced är ett koncept där även strömmen till grafikkortet går genom moderkortet, så att du inte behöver en enda kabel till grafikkortet inuti datorn. För att nyttja den här funktionen behöver du både ett moderkort och ett grafikkort som har stöd för BTF Advanced, de har ingen vanlig strömkontakt utan en extra PCIe-anslutningen istället.

Moderkort med BTF Advanced sorteras in som vanliga BTF, men i produktbilden kan du se om den extra strömkontakten finns där (se bilden här intill). Det går att använda vanliga grafikkort till BTF Advanced-moderkort också, men då får du ansluta dem som vanligt med en kabel istället.

Baksida ovan

Fördelar med anslutningar på baksidan av moderkortet

Så varför vill du ha ett moderkort med anslutningarna på baksidan? Till att börja med ger det dig som gillar prydliga byggen ett enkelt sätt att få kabeldragningen att se perfekt ut – den är helt enkelt dold på baksidan av moderkortsplåten och behöver aldrig se dagens ljus. Om du vill bygga en läcker dator med fönstersida är det här verkligen det enklaste sättet att få det snyggt.

Med färre kablar inuti chassits huvudkammare får du även bättre luftflöde. Hur stor skillnad det här gör kommer bero helt på hur många kablar som förflyttas till baksidan, men oavsett vilket är det alltid bättre med så få hinder som möjligt för luften att ta sig fram – så att komponenterna får så högt luftflöde som möjligt över sig.

En annan potentiellt stor fördel är kabelhanteringen. Med alla anslutningar på baksidan är det lättare att se och komma åt alla kontakter och att koppla in kablarna, plus att de även är lättillgängliga i efterhand. Med traditionell layout är det exempelvis ofta svårt att komma åt anslutningarna längst ner på moderkortet, då grafikkortet är i vägen – men här är inga komponenter i vägen. Hur lätt det är att hantera och dra kablarna beror dock på chassit och dina komponentval, det kan också vara en nackdel.

Chassi

Nackdelar med anslutningar på baksidan av moderkortet

I vissa fall kan det vara en nackdel för kabeldragningen att ha alla kablar på baksidan av moderkortsplåten, men det beror helt på vilket chassi du väljer och hur många datordelar och tillbehör som behöver kablar. Om du exempelvis bygger en dator med många fläktar, RGB-tillbehör och SSD:er kan det i vissa chassin bli ont om plats på baksidan, och då kan det bli en utmaning att dra kablarna – det kan helt enkelt finnas för mycket överbliven kabel.

Nätaggregat är gjorda med traditionell layout i åtanke, och med tanke på att anslutningarna sitter närmre när de går att komma åt baktill kommer du med stor sannolikhet ha längre kablar än vad du behöver. Har du då många kablar som är för långa kan det bli utmanande att hitta naturliga vägar att dra och stuva undan dem, särskilt om du väljer ett chassi som har begränsat med utrymme på baksidan.

Än så länge finns det inga nätaggregat med kablar anpassade för den potentiellt kortare distansen till anslutningarna, men håll utkik efter det om det lanseras. Vår rekommendation är att välja en modell med en stor kammare på baksidan av moderkortsplåten (se bilden nedan) , om du ska bygga ett mer avancerat system. Om du bygger en normal gamingdator är det inte lika noggrant.

För att få plats med kablarna på baksidan är den här typen av chassin generellt bredare än andra chassin, vilket kan vara en nackdel sett till valmöjligheter. En annan potentiell nackdel med chassin som har stöd för moderkort med anslutningarna på baksidan är också att de i regel kan vara dyrare, åtminstone initialt. Det tar alltid tid för nya koncept att börja produceras i stora volymer, men om det blir populärt och börjar massproduceras i stora antal kommer priserna sjunka – men till en början kostar de i regel mer än moderkort och chassin med traditionell layout.

Stort chassi

Välj ett chassi som passar

Om du vill använda ett moderkort med anslutningarna på baksidan är det viktigt att välja en modell med stöd för den specifika formfaktorn på moderkortet, utöver att baksidan av chassit har nog med plats för kabeldragningen. Du kan sortera på formfaktor på vår kategori för moderkort respektive chassin, för att hitta kompatibla modeller.

När du väljer är det viktigt att känna till att det finns olika storlekar av både BTF och Project Zero. De som heter bara BTF respektive Project Zero är fullstora ATX-moderkort och de som heter BTF mATX respektive Project Zero mATX är moderkort med storleken mATX. Vissa chassin har stöd för både och, alltså exempelvis både BTF och BTF mATX, men inte alla. Var uppmärksam när du kombinerar moderkort och chassi, det behöver finnas stöd för den exakta formfaktorn – då inte bara skruvhålen behöver överensstämma, utan även utskärningarna för anslutningarna på baksidan.

I regel har alla chassin som har stöd för BTF eller Project Zero även stöd för helt vanliga moderkort med anslutningar på ovansidan. Med andra ord kan du i förberedande syfte välja ett chassi med stöd för moderkort med anslutningarna på baksidan, om du exempelvis vill byta chassi men inte resten av systemet än, eller återgå till traditionell layout om du vill uppgradera till ett moderkort som inte har anslutningar på baksidan.

Baksidan - långt ner

Funkar det i Datorbyggaren?

Det går utmärkt att använda Datorbyggaren för att hitta moderkort och chassi med stöd för anslutningar på baksidan, vi har lagt till de olika formfaktorerna så att du enkelt kan filtrera fram och välja modeller med dem.

För att hitta passande modeller kan du då exempelvis börja med att välja ett moderkort med BTF eller Project Zero och sedan gå över till fliken ”Datorlåda / Chassi”. Under ”Visa” kan du välja att endast visa kompatibla produkter, då kommer alla chassin som inte har stöd för moderkortets formfaktor sorteras bort. Testa gärna själv via knappen vi länkar till här nedanför.

Senaste guider