7685 NZXT H7 awareness
Lagerrensning 2022

Inet Datorskola - Routerguide

Klicka här för att se alla avsnitt i vår datorskola!

En router är en enhet som tar emot internet och delar ut det till alla datorer och enheter man har. Routern skapar ett lokalt nätverk för dina datorer och enheter och sköter sedan all kommunikation mellan dina enheter och internet. I denna guide kommer vi bringa klarhet i alla tekniker du kan vilja känna till när du handlar efter en router.Fysiska portar och trådbundet nätverk

En router har vanligtvis två typer av fysiska nätverksportar: WAN-porten och LAN-porten. WAN-porten är den du ansluter dig till internet med, och det är i den porten brandväggen, vilken vi beskriver senare i guiden, sitter. LAN-portarna är till för det lokala nätverket, och för att dela internetanslutningen från WAN-porten till andra enheter.

Om du köper en ny router är det viktigt att känna till att gamla och skadade kablar kan försämra prestandan och bör bytas ut. De senaste kabeltyperna kallas Cat5e och Cat6, som båda har en kapacitet på minst 1Gbit/s, vilket räcker mer än väl för allt hemmabruk. Den dyrare Cat6 har extra skydd mot störning från annan elektronik, men såvida du inte har en otrolig mängd elektronik ser vi ingen anledning till att välja Cat6 över Cat5e.

Tekniken som tillåter datorer i det lokala nätverket att nå ut till internet kallas NAT, och ger tillfälliga IP-adresser, eller namn, till enheter i det lokala nätverket. Detta görs för att det är brist på IP-adresser på internet, och dessa tillfälliga IP-adresser krävs för att enheterna skall kunna kommunicera på internet.

Om du vill tillåta enheter på internet att nå din dator finns en teknik som kallas Port Forwarding, som skapar ett undantag i NAT och öppnar en port till just din dator – denna teknik används om du till exempel vill husera en publik server för gaming eller för att kunna styra kameraövervakning i hemmet från distans.

Utifall att du använder alla fysiska nätverksportar och behöver fler kan vi tipsa om att införskaffa en switch, som är en separat enhet du kopplar samman med routern för att utöka antalet LAN-portar.

Trådlöst nätverk

Då nästan alla numera har smartphones, surfplattor eller andra enheter med trådlös anslutning har i princip alla hem-routrar inbyggt stöd för detta. I detta kapitel tänkte vi gå igenom vilka tekniker som gäller och förklara olika scenario då man behöver vad.

Till att börja med kan vi förklara grundteknikerna; standarden som används är grundstommen för allt trådlöst – och bestämmer den maximala hastigheten det trådlösa nätverket kan arbeta i. Grundregeln här att ju fler standarder som stöds ju bättre, där ac-standarden är den vanligaste i nya routrar – och också den vi rekommenderar om du köper en ny router.

Följande standarder är aktuella:

  • 802.11g: 2.4 GHz upp till 54Mbit/s
  • 802.11n: 2.4/5 GHz upp till 600Mbit/s
  • 802.11ac: 5 GHz endast, upp till 1.3Gbit/s, stöd för MU-MIMO
  • 802.11ad: Senaste standarden, upp till 7Gbit/s i 60 GHz på korta ohindrade sträckor.

Dual Band

Om en router har Dual Band innebär det att routern skapar och kan kommunicera i två olika nätverk, ett i 2.4 GHz och ett i 5 GHz. Anledningen till detta är för att kunna erbjuda stöd för både nya enheter som har 5Ghz-stöd såväl som äldre enheter som endast fungerar i 2.4 GHz. Routern delar upp internetuppkopplingen till de båda nätverken, och man kan ofta styra hur stor del av uppkoppling skall fördelas till respektive nätverk.

Triband innebär att du har tre stycken trådlösa band, eller nätverk. En av dem på 2.4 GHz och två av dem på 5 GHz-frekvenserna. Dessa routrar är ämnade alla som vill ha högre bandbredd på moderna enheter, då man kan ansluta enheterna till olika nätverk. Ett exempel kan vara att man har en ny tv med streamingtjänst och en gamingdator i samma hushåll, och för att då få ut bästa möjliga prestanda på båda enheterna ansluter man dem till varsitt nätverk.

2.4 GHz & 5 GHz

2.4 GHz och 5 GHz avser vilka frekvenser routern och enheterna kommunicerar i. Vilken frekvens du bör använda för din enhet i är inte alltid självklart då de olika frekvenserna har olika egenskaper.

2.4 GHz är det vanligaste för äldre enheter, och har längre räckvidd men sämre hastighet än 5 GHz – samtidigt är 2.4 GHz mer mottagligt för störningar än vad 5 GHz är , vilket beror på att fler typer av enheter använder sig av 2.4 GHz-bandet. Detta skapar begränsningar och störningar i trafiken när många enheter samsas i samma frekvenser.

5 GHz ger snabbare och starkare signalstyrka än 2.4 GHz, men på bekostnad av räckvidd. Dock finns det tekniker som förlänger räckvidden, som beamforming, och tekniker som förbättrar svarstider, som MU-MIMO, vilka vi kommer gå igenom nedan. 5 GHz har också lägre risk för störningar då det finns långt fler unika frekvenser i bandet än vad 2.4 GHz-bandet tillåter, och färre typer av enheter använder sig av 5 GHz-bandet.

Hastighetsbeteckning

Den sammanlagda hastigheten av alla routerns nätverk betecknas med till exempel AC 1900, och det betyder att routern har två band – ett på 2.4 GHz som ger maximalt 600Mbit/s och ett på 5.4 GHz med en maximal hastighet på 1300Mbit/s, vilket sammanlagt ger 1900Mbit/s och kallas då AC1900. Om en router har en beteckning med ett högre nummer än 1900 är det en vanligtvis triband-router. En vanlig triband-router har AC3200 i beteckningen, vilket betyder 600+1300+1300Mbit/s. Om du ser en router med ett höra värde än AC3200 betyder det att det är en förbättrad triband-router, alltså att den använde tekniker som förstärker de trådlösa signalerna för ökad hastighet. Tekniker som gör detta kommer vi gå igenom nedan. Om du ser två routrar som båda har samma AC-beteckning men helt skilda priser beror detta på att den dyrare varianten har kraftfullare hårdvara, och är således mer kapabel att leverera höga hastigheter till alla enheter.

Vanliga hastigheter

Beteckning Antal band 2.4GHz 5GHz 5GHz
AC1750 Dual-Band 450 Mbit/s 1300 Mbit/s -
AC1900 Dual-Band 600 Mbit/s 1300 Mbit/s -
AC3200 Tri-Band 600 Mbit/s 1300 Mbit/s 1300 Mbit/s
AC5300 Tri-Band 1000 Mbit/s 2166 Mbit/s 2166 Mbit/s

Tekniker för trådlösa nätverk

Här kommer vi gå igenom några vanliga tekniker du kan stöta på, som syftar till att förbättra räckvidd och hastighet på en router.

MU-MIMO

En stor akilleshäl för routrar är att de endast kan prata med en enhet åt gången inom varje nätverk, alltså måste den vänta in ett svar från den första enheten innan den kan prata med nästa. I ett nätverk med många enheter, och där vissa enheter är långt långsammare än de andra, kommer de snabbaste enheterna att behöva vänta in de långsamma. För att kunna ge de snabbaste enheterna fri lejd i nätverket finns en teknik som kallas MU-MIMO (multiple user, multiple input, multiple output).

MU-MIMO tillåter routern att kommunicera med flera enheter åt gången separat, och enheterna behöver aldrig vänta in andra enheter – detta ger lägre svarstid för enheter som använder MU-MIMO. Nackdelen med MU-MIMO är att det är hårdvarubaserat, och kräver att både routern och enheten har stöd för tekniken. Tekniken är dock på frammarsch och fler och fler enheter kommer med inbyggt stöd. Även om du bara skulle ha en enhet med stöd för MU-MIMO gör det en väldig skillnad för just den enheten, och för att underlätta för framtiden rekommenderar vi att man köper en router med stöd för MU-MIMO.


QoS

Om du märker av att prestandan i ditt nätverk är beroende av vad andra användare gör på sina enheter kan du omfördela kraften hos routern för att ge en enhet prioritet. Tekniken som kan göra detta kallas Quality of Service och är en teknik som prioriterar prestanda i nätverket, i grundutförandet utförs detta manuellt.

Tekniken kommer i en mer avancerade variant som kallas QoS Advanced, som känner av vilken hårdvara det är som är inkopplad och prioriterar efter en lista. Detta gör att du kan välja att en specifik typ av enhet alltid kommer få prioritet i nätverket, till exempel att viktiga gaming-datorer alltid får fördel.

Den mest avancerade varianten av QoS heter Dynamisk QoS, och känner av vilken typ av trafik varje enhet mottar - och särskiljer till och med vilket typ av program som används. Denna teknik är vad man kallar smart, den kommer till exempel att sänka hastigheten på en enhet som bara slösurfas på och ger då mer kräm åt en enhet där någon till exempel spelar. Adaptiva streamingtjänster så som Netflix, där videokvalitet beror på hur snabb uppkoppling enheten har, ges hög prioritet för att försäkra hög kvalitet på streamingen.


Beamforming

I routersammanhang är beamforming en teknik som används för att förbättra signalstyrkan mellan router och enhet. Både enhet och router behöver ha stöd för det, och om de båda har det kommer routern att söka efter enheter inom räckhåll och sikta in sina signaler mot områden där enheter med stöd för beamforming befinner sig. En router utan beamforming skickar signaler åt alla riktningar för att träffa alla enheter inom räckhåll, och signalen blir då svagare på grund av spridningen.


Aktiva antenner

Alla antenner på en router har signalförstärkning, men det sker vanligtvis inuti routern – aktiva antenner däremot har sin förstärkning ute i antennen, vilket leder till kraftigare signalstyrka. Denna teknik har precis börjat leta sig ut på marknaden och är än så länge ovanlig, men vi tycker att ni ska hålla utkik efter aktiva antenner om ni är ute efter maximal prestanda.Säkerhet

Nätverkssäkerhet är en oerhört relevant och viktig fråga, och vi kommer gå igenom de vanligaste teknikerna för hemanvändaren och beskriva de enklaste sätten att hålla sig skyddad på. För att ändra inställningar på din router loggar du vanligtvis in på den genom en web-läsare, och varje tillverkare skickar med en adress du skriver in i adressfältet i web-läsaren - men många nya routrar har också appar för detta.

Lösenord

När du köper en ny router kommer den till att ha ett förinställt och universellt lösenord, och det är viktigt att du byter detta till ett unikt lösenord. Lösenordet bör innehålla både små och stora bokstäver samt siffror och specialtecken , du bör heller inte använda familjenamn eller dylikt i lösenordet. Vanligtvis byter du lösenord genom att logga in på routern, vilket beskrivs i respektive routers handbok.


WEP/WPA/WPA2

Din router och ditt trådlösa nätverk har separata lösenord. I routerns inställningar kan du välja mellan WEP, WPA och WPA2 vilket är olika sätt att kryptera ditt trådlösa nätverk. WEP är den äldsta standarden och bör inte väljas alls. Den nyare WPA-standarden är en omarbetning av WEP och fungerar efter mjukvaruuppdatering med enheter som är gjorda för WEP. För bästa säkerhet bör du använda WPA2, som har en särskild och säkrare algoritm de andra saknar – vi rekommenderar att alltid använda WPA2, vilket också återfinns i alla moderna routrar.


SSID – Service Set Identifier

SSID är namnet som identifierar ett nätverk, och är det du ser när du letar efter tillgängliga nätverk för wi-fi. Alla enheter som vill ansluta sig till ett nätverk behöver känna still dess SSID. SSID kan vara publik, och då kan alla enheter inom räckhåll se att nätverket finns, eller så är det dolt och då måste man manuellt skriva in nätverkets namn i varje enhet man vill ansluta till nätverket. Att dölja nätverket gör du via routerns inställningar, men ger egentligen bara skydd mot de simplaste angrepp.


Gästnätverk

För ökad kontroll kan man skapa ett separat gästnätverk, vilket de flesta moderna routrar har stöd för. Ett exempel för hemmabruk är att du vill kunna låta gäster använda ditt trådlösa nätverk utan att det påverkar din prestanda för mycket eller utsätta dina egna enheter för risk. Du kan då göra en del av ett av banden publikt, med ett synligt SSID och med ett enklare lösenord - men där du strypt hur stor del av internetanslutningens bandbredd som allokeras till det specifika bandet och fråntar alla enheter i nätverket administrativa rättigheter, och de kan då bara använda betrodda tjänster. Detta görs i routerns inställningar, och att göra detta skiljer sig något från router till router - vi hänvisar dig därför till din specifika routers manual för instruktioner.


Appar

Värt att nämna är att många tillverkare erbjuder appar för styrningen av routern och extrafunktioner såsom föräldrakontrollen, så att du enkelt ska kunna hålla koll på ditt nätverk och de som nyttjar det. Hur dessa appar är utformande är olika från tillverkare till tillverkare och det kan vara värt att ta en extra titt på apputbudet innan du bestämmer dig.


Föräldrakontroll

Föräldrakontroll är ett enkelt sätt att kontrollera olika enheter eller användares frihet på internet, och är inte en etablerad teknik som sådan utan ett medföljande hjälpmedel till många routrar. Föräldrakontrollen ser annorlunda ut från tillverkare till tillverkare men gör i grund och botten samma saker – du kan på ett enkelt sätt ställa in en specifik enhet eller en användarinloggning till att bara fungera med utvalda hemsidor, förbjuda nedladdning, sätta tidsbegränsningar på uppkopplingen och andra inställningar som skyddar mot att en individ blottas för fel saker.


Brandvägg

En brandvägg kan man likna vid en portvakt, där brandväggen bara ger tillträde åt externa enheter om brandväggen fått klartecken från en enhet inifrån nätverket. Brandväggen öppnar då en port mellan den externa enheten och den interna enheten som gett lov. Om du till exempel vill ha en egen spelserver på datorn behöver du således skapa ett undantag i brandväggen som tillåter andra gamers att nå din server.

Routrars brandväggar fungerar inte som brandväggar i datorn eller som ett anti-virusprogram, och kommer inte stoppa dig om du manuellt ger tillåtelse åt enheter med skadligt innehåll och inte heller effektivt stoppa trafik om något skadligt inifrån försöker ta sig ut – det är därför viktigt att ha brandvägg både i routern och i datorn, såväl som ett uppdaterat antivirusprogram.


VPN

VPN är en teknik som främst nyttjas av företag och avancerade användare, men en relevant teknik för alla som använder sig av hemma-servrar och andra tjänster där du vill komma åt filer på hemnätverket på ett säkert sätt.

Med VPN skapar man ett krypterat nätverk inuti ett större nätverk, så som på internet. Om du till exempel har en laptop från vilken du vill komma åt ditt hemnätverk kan du använda VPN för att skapa en slags hemlig tunnel genom internet – Informationen letar sig över internet men det är bara ditt hemnätverk och din laptop som förstår informationen.

Routerns VPN-stöd tillåter användaren att göra utomstående enheter en del av det lokala nätverket även när de ansluter från internet. När man ställer in VPN är det väldigt viktigt att det görs rätt, då man annars kan utelämna nätverket till hot från internet – läs din routers tillverkarmanual noggrant innan du använder dig av VPN.USB & E-sata

Många routrar kommer med USB-ingångar, och vissa även med E-sata-ingång, vilka tillåter dig att koppla in externa enheter. De vanligaste enheterna routrar har stöd för är hårddiskar, skrivare och 3/4G-donglar.

Om du kopplar in en hårddisk till routerns USB kan du öppna upp hårddiskens innehåll för hela det lokala nätverket, och således skapa en enklare form av hemmaserver. Du bör ha i åtanke att USB 2.0 har en relativt låg överföringshastighet, och lämpar sig inte för krävande trafik. För skrivare som inte har eget trådlöst nätverk men som har USB-utgång kan man använda routerns USB för att koppla upp skrivaren till det lokala nätverket, vilket gör att skrivaren i praktiken blir trådlös.

Om du inte har trådbundet bredband, så som ADSL/fiber, och istället vill dela med er av internetdata via mobila bredband fungerar många routrar som så kallade hotspots. Om du till exempel är i sommarstugan och har med er en USB-dongel med 4G-nät kan ni dela internetuppkopplingen via routern, vilket eliminerar kravet på ett mobilt bredband per trådlös enhet.

För mer avancerade hemmaservrar via routrar erbjuds E-sata. Dessa portar har högre bandbredd än USB 2.0/3.0 och lämpar sig således bättre när fler enheter vill komma åt hårddisken via det lokala nätverket.

Fysiska knappar på routern

På de flesta routrar återfinns, utöver strömknappen, två fysiska knappar; WLAN-knappen och WPS-knappen. WLAN-knappen är till för att manuellt och ögonblickligen stänga av det trådlösa nätverket, vilket kommer till pass om du har obehöriga gäster eller om du helt enkelt vill ha det avstäng när det inte används.

WPS-knappen är till för att aktivera en parnings-funktion mellan routern och en trådlös enhet. När knappen trycks ner kommer första enhet inom räckhåll som försöker ansluta att få fri lejd in på nätverket, och behöver således inte ange lösenord. Detta må tyckas osäkert, men om man snabbt vill ansluta en enhet är det smidigt – och det kräver att man fysiskt trycker på knappen. Om ingen enhet försöker ansluta inom den närmaste minuten eller två kommer funktionen att återställas och alla enheter som därefter försöker ansluta behöver göra det den vanliga vägen.