Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Inet Datorskola - Gamingtangentbord

Se alla datorskolor


Gamingtangentbord

Tangentbordet är inte längre bara ett arbetsverktyg, utan är nu en ständig följeslagare och betrodd vapenbroder till alla de som kallar sig själva gamers. I och med de krav på snabbhet och precision som spelarna ställer på sin utrustning har gamingtangentborden kommit till att bli en vidareutveckling av traditionella tangentbord, och anpassats för att bättre överensstämma med sättet PC-spel spelas på.

I mångt och mycket är gamingtangentbord desamma som traditionella, blott för några få men viktiga förändringar, i nedanstående underrubriker kommer vi att beskriva dessa förändringar och förklara varför de gör skillnad.

Kolla in alla Gamingtangentbord


Mekaniska brytare

Då merparten av gamingtangentbord använder sig av mekaniska brytare kommer vi att fokusera på just dessa, men vi vill ändå nämna att det finns kompetenta gamingtangentbord som använder sig av andra tekniker.

Mekaniska brytare är inget nytt, de har funnits i decennier och varit betrodda på grund av tillförlitlighet och lång livslängd. Det som dock är nytt är vidareutvecklingen av de mekaniska brytarna, att de nu kommer i en uppsjö av olika varianter som till skillnad mot traditionella brytare är anpassade för gaming och inte bara för att skriva. De är anpassade på det sättet att man kan välja brytare som reagerar på ett knapptryck långt tidigare än vad traditionella brytare hade, vilket mäts i actuation force, och då tjäna dyrbara millisekunder som annars gått förlorade till motspelare som i sin tur sitter på gamingtangentbord. I snabba spel i synnerhet är denna typ av brytare åtråvärda, men tillverkarna har också kommit till att erbjuda brytare som kan klassas som mellanting mellan de så kallade snabba brytarna och de traditionella brytarna – för att passa ett brett spektrum av spelgenres såväl som kontorsarbete.

En annan fördel med mekaniska brytare är att de som oftast har vad som kallas key-rollover, vilket betyder att varje knapp har en egen koppling - Tangentbordet har då ingen begränsning på hur många knapptryck man kan göra åt gången, vilket underlättar i spel där man behöver kombinera knapptryckningar för att utföra aktioner.

Det viktigaste när man väljer brytare är dock känslan, då mekaniska knappar sitter på fjädermekanik har de en naturlig taktil feedback. Denna feedback, eller klick, är nog så viktig då den berättar för spelaren att denne genomfört knapptrycket. När man vant sig vid brytarna ökar ens precision markant. En ytterligare faktor som spelar in på hur bekväm man känner sig med tangentbordet är klickljudet de mekaniska brytarna utsöndrar, som då fungerar som ännu en bekräftelse till spelaren.

För att hitta rätt tangentbord måste vi dock understryka att man bör pröva flera olika sorters brytare, då de alla har olika egenskaper när det kommer till känslighet, taktil feedback och ljud – och fundera på vilka sorters spel man har tänkt att använda sitt gamingtangentbord till. I våra butiker har ni möjligheten att provklicka olika typer av brytare och ni är alltid välkomna in om ni är osäkra eller vill rådfråga.

Kolla in alla Mekaniska tangentbord


Switchar - Cherry MX

Cherry MX är tysktillverkade högkvalitativa mekaniska brytare, där de olika färgerna står för olika karaktär och fördelar. Det viktigaste när man väljer brytare är att man trivs med känslan av den och att den passar användningsområdet. Nedan går vi igenom de fyra vanligaste brytarna och vad som särskiljer dem.


Cherry MX Blue

Erbjuder den klassiskt ”klickiga” känslan synonym med mekaniska brytare. Ljudlig och distinkt i sin karaktär och lämpar sig mycket väl för skrivande då inget knappslag går omärkt förbi – man hör direkt om man skriver fel. Mindre lämpad för spelande då den är ickelinjär i nedtryck och relativt högljudd, vilket innebär oväsen när man behöver hamra på en och samma knapp.


Cherry MX Brown

En mjukare och mer nedtonad variant än den blå brytaren, men som fortsatt har en del av den ”klickiga” känslan. Har likt den blå en tydlig brytpunkt och lämpar sig väl för att skriva på, och där den tack vare en mildare ljudnivå även lämpar sig gott för spel. Ett bra allround-val för den som skriver en del men som också är en gamer.


Cherry MX Black

Linjär och gaminganpassad brytare utan märkbar brytpunkt men med en tidig aktivering, den trycks alltså hela vägen ned i botten utan ett klickljud - men knapptryckningen läses av tidigt. Detta passar spel då man ofta i spel trycker snabbt, repetitivt och hårt på brytarna. Med de svarta brytarna behöver du inte oroa dig lika mycket för oljud, och du vet att dina ilsnabba reaktioner läses av korrekt. Passar inte lika bra för skrivande då den taktila feedbacken uteblir.


Cherry MX Red

Lättare variant av den svarta brytaren, där det krävs mindre tryck för aktivering. Är inte lika behändig att hamra frenetiskt på, men ger väldig bra precision i spel. Den har inte en tydlig brytpunkt, men har tack vare den lätta tryckpunkten mer av en mekanisk och taktil känsla än den svarta och lämpar sig därför bättre att skriva på. Ett väldigt bra allround-val för gamern som också skriver en del.Belysning – RGB

Många av de gamingtangentbord vi erbjuder kommer med bakgrundsbelysning, varav flera med bakgrundsbelysning i alla 16.8miljoner färger på RGB-paletten, som man kan styra över själv med hjälp av medföljande mjukvara. I detta avsnitt kommer vi snabbt gå igenom de fiffiga fördelar tangentbord med RGB-belysning erbjuder.

Till att börja med får vi ange den uppenbara fördelen, tangenterna lyses upp i mörkret och det är då lättare hitta rätt knapp. Det som inte är lika självklart är dock hur man kan ställa in bakgrundsbelysningen för att hjälpa i gaming. Det är nämligen så att mjukvaran som RGB-tangentbord skeppas med i de flesta fall tillåter användaren att själv styra över vilka knappar som skall visa vilka färger. Detta gör att man kan ställa in zoner på tangentbordet, där man inte behöver lokalisera en enskild knapp bland knappar upplysta i samma färg – utan man kan istället helt enkelt trycka på rätt färg istället. Utöver det går det att par-koppla viss mjukvara med specifika spel, där spelen säger till tangentbordet att varna spelaren genom att lysa upp tangentbordet i en utsatt färg. Dessa tekniker är givetvis vad man får kalla specialfunktioner, men bör uppskattas av alla som vill förbättra sina chanser i spel.


Extrafunktioner

Vi tycker det är väl värt att nämna att vi erbjuder tangentbord med diverse extrafunktioner, och vill med denna underrubrik göra er uppmärksamma på att ni bör kika efter sådana om ni känner att det finns något specifikt ni saknar.

En relativt vanlig och vida uppskattad extrafunktion är implementerade macro-knappar. Dessa knappar sitter vanligtvis längst till vänster på ett tangentbord, på en egen rad - vilket ger spelaren åtkomst till fler tangenter från standardpositionen kring WASD-tangenterna. Dessa macro-knappar kan konfigureras med hjälp av tillverkarens mjukvara, där du kan spela in långa sekvenser av tangenttryck och sedan designera hela sekvensen till en enda knapp. Med hjälp av dessa genvägar kan man skaffa sig fördelar i spel där man ofta behöver göra långa kombinationer för att utföra en aktion.

Ni kan också hitta ett fåtal gamingtangentbord skapta helt med ergonomi i åtanke. De är inte utformade som vanliga tangentbord utan anpassade helt till gaming genom att vara designad så att man skall kunna nå samtliga knappar med en och samma hand utan att flytta handen.