Hue är det mest fullständiga systemet för smart hembelysning som finns på marknaden. Med Hue kan du styra belysningen i ditt hem på ett enkelt sätt, både via mobilen och med fysiska brytare.
Är du en förstagångsanvändare som vill komma igång med smart hembelysning rekommenderar vi Hue. Det är ett väletablerat och oerhört lättanvänt system som enkelt byggs på med Philips egna lampor och sensorer, men även med tillbehör och appar från tredje part.
Hue passar även dig som är en lite mer avancerad användare. Det går att lägga till egna sensorer och regler om du så vill, bara fantasin sätter gränser.
Det finns många fördelar med att ha smart hembelysning, där sinnesro och högre livskvalitet är de primära.
Philips Hue kopplas upp till internet, vilket gör det möjligt kontrollera din belysning när du inte är hemma. Är du på semester och vill att det ska verka som att någon är hemma kan du med ett knapptryck sätta på belysningen hemma, eller schemalägga det i förväg.
Vill du inte ens behöva tänka på om du glömde släcka när du gått hemifrån kan du aktivera GPS-spårning och ställa in så att lamporna automatiskt släcks när du går. Sedan tänds de självklart igen när du kommer hem. Det går också att koppla rörelsedetektorer till lamporna, vilket både kan användas i praktiska och betryggande syften.
En annan enorm fördel med smart hembelysning är trivseln den bidrar med. Du kan styra ljusstyrkan individuellt per lampa och skapa precis den stämningen stunden åberopar. Det går även att skapa färdiga profiler för olika rum och scenarion, till exempel om du snabbt vill gå från fullt belyst middagsbord till mysbelysning framför din TV. Det finns också lampor där du kan välja valfri färg, för än bättre stämning.
Det går också att använda lamporna för att vakna naturligt. Du kan ställa in så att lamporna ska gå igång vid en viss tid, till exempel strax innan du vanligtvis går upp, så att du vaknar upp till ett ljust rum på ett mjukt och uppiggande sätt med varmt ljus.
Den för trivsel mest betydande fördelen med lampor som Hue är att det finns modeller som går att ställa in värmen på ljuset, vilket mäts i K (Kelvin).
Genom att anpassa värmen i ljuset kan du förbättra stämningen i rummet, och då ditt eget välmående. För tidiga mornar och sena kvällar vill du ha varmt, mysigt ljus. Vill du vara alert och produktiv vill du istället ha kallt ljus, precis som vanligt dagsljus.
Enkelt förklarat kan man mäta så här:
2000K-3000K = Varmt vitt ljus
3100K-4500K = Kallt vitt ljus
4600K-6500K = Dagsljus
En vanlig glödlampa ligger oftast runt 2700K, men det går alltså inte ändra. Med ett par av Philips Hue-lamporna kan du ställa in exakt hur varmt eller kallt ljus du själv vill ha, mellan 2200K och 6500K.
Philips har tre primära Hue-lampor.
Philips Hue White
Detta är basmodellen och den är låst vid 2700K. Den har fullt stöd för de smarta funktionerna och går att dimma. Det går alltså att ändra hur starkt lampan lyser men inte hur kallt eller varmt ljuset blir.
Philips Hue White Ambiance
På mellanmodellen kan du utöver allt det basmodellen kan också styra värmen i ljuset, mellan 2200K, för riktigt varm mysbelysning, upp till 6500K, dagsljus. Detta är en perfekt lampa för dig som vill kunna hitta det perfekta skenet för stunden, men som inte vill byta färg.
Philips Hue White & Color Ambiance
Toppmodellen kan allt det de andra kan, men du kan också välja fritt bland 16.7 miljoner färger. Med denna kan du låta fantasin flöda fritt och anpassa ditt rum i oändlighet. Du kan alltid få till rätt tema och stämning för såväl myskvällen som den stora festen.
Hue-lamporna finns just nu i tre olika storlekar: E27, E14 och GU10.
E27
Är den absolut vanligaste storleken för vanliga glödlampor, med en relativt tjock skruvkontakt. Denna hittar du vanligtvis i taklampor, golvlampor och stora bordslampor.
E14
Är också den väldigt vanlig för glödlampor, men är mindre än E27. Den här storleken hittar du ofta i fönsterlampor, läslampor och mindre skrivbordslampor.
GU10
Är standardstorleken för spotlights. Dessa hittar du i ofta i bland annat tak, garderober, hyllor och köksinredning.
Philips Hue använder sig av LED-lampor, vilka är långt mer energieffektiva än en traditionell glödlampa. Därför kliar man sig lätt i huvudet när det är dags att byta ut sina glödlampor, wattalen är så mycket lägre på LED-lamporna.
Vi har satt ihop en enkel matris du kan använda när du byter från glödlampa till LED:
Glödlampa | 25W | 40W | 60W | 75W | 100W |
---|---|---|---|---|---|
LED | 4W | 6W | 10W | 13W | 18W |
En LED med en effekt på 10W motsvarar alltså en glödlampa med en effekt på 60W i ljusstyrka. En LED använder med andra ord mycket mindre ström för att belysa samma utrymme som en glödlampa, vilket är oerhört bra både ur en miljövänlig och ekonomisk synvinkel. LED-lampor har dessutom otroligt lång livslängd, runt 15 år vid normalt användande.
Även om det låter avancerat med smarta hem är Philips Hue oerhört enkelt att komma igång med. Vi rekommenderar alltid att börja med ett startpaket, det finns flera att välja på för olika prisnivåer.
Ett av de mest populära startpaketen innehåller tre lampor, en styrenhet och en brytare – vilket vi anser är ett väldigt bra paket att börja med. Dessa är tänkta för att byta ut belysningen i ett rum, men du kan enkelt lägga till många fler lampor och fylla hela hemmet med smart belysning.
Klicka på knapparna nedan för att gå till de olika startpaketen.
Styrenheten, som heter Hue Bridge, är den viktigaste delen i hela Hue-systemet. Du kopplar in den till din router och styr den med Philips Hue-appen i din mobil. Genom styrenheten, som har en ungefärlig räckvidd på upp till 30 meter och stöd för 50 enheter samtidigt, styr du alla Philips Hue-produkter, och mer, i ditt hem.
Med styrenheten på plats är det dags att installera lamporna. Du byter helt enkelt ut dina vanliga lampor mot Hue-lampor rakt av. Tänkt dock på att alltid ha din vanliga strömbrytare, de som är kopplad till respektive lampa, påslagna hela tiden. Hue-lamporna behöver alltid ha tillgång till ström för att kunna kommunicera med styrenheten. Hue-lamporna stänger du av och på med appen eller den trådlösa brytaren istället för att slå av strömmen helt.
När alla lampor har ström kopplar du upp dig till din styrenhet genom Philips Hue-appen som du hämtar här:
Hue Bridge
Lamporna är synkroniserade redan från fabrik och kan du styra dem hur du vill med appen, en och en eller i grupper. Du kan även skapa så kallade scener, där du i större detalj kan styra exakt vad som ska hända med lamporna när du trycker. Till exempel kan du ha en scen som får alla lampor att dimma ner och bli röda, för romantiska stunder, och en scen där de ändrar till alla möjliga färger, för fest. Med scen-verktyget är det oerhört enkelt att snabbt anpassa belysningen efter stunden.
Sist men inte minst har du den trådlösa brytaren, vilket egentligen är en fjärrkontroll som har ett inkluderat väggfäste. Med denna kan du stänga av och på eller dimma upp och ner lamporna, men också byta mellan upp till fyra förinställda scener.
Brytaren är även den synkroniserad med de medföljande lamporna, men det går att byta vilka lampor den ska styra med hjälp av Hue-appen. Observera att den trådlösa brytaren inte ersätter din vanliga strömbrytare, det är ett fristående tillbehör
Med allt detta på plats har du kommit igång med smart hembelysning på riktigt, och känner du för att lägga till fler lampor, brytare eller enheter görs det utan bekymmer.
Dimmer Switch
Styrenheten Hue Bridge har stöd för upp till 50 Hue-enheter samtidigt, vilket gör det möjligt att täcka ett normalstort hem med en ensam styrenhet. När du ska lägga till fler enheter behöver de synkroniseras med styrenheten, vilket är busenkelt.
Du kopplar bara in de nya enheterna, till exempel en lampa, så att de kan kommunicera. Du trycker sedan på synkroniseringsknappen på styrenheten och väntar tills att de dyker upp i appen. När de syns i appen väljer du hur du vill att de ska styras och vilket rum eller scen de tillhör.
Philips Hue erbjuder även rörelsedetektorer, bordslampor, LED-slingor, taklampor och mer, vilka också de kopplas upp på samma sätt. Med andra ord kan du skala upp ditt Hue-system på ett väldigt enkelt sätt och sedan styra all hembelysning från ett och samma ställe.
Har du ett riktigt stort hem går det även att synkronisera flera Hue Bridge-enheter, för bättre täckning och fler enheter.
Philips samarbetar med en lång rad andra tillverkare, och Hue är bland annat kompatibelt med Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Homekit och IFTTT. Om du använder någon av dessa kan du då styra hela ditt Hue-system genom deras system också, för till exempel röststyrning.
Ett nystartat samarbete som är extra intressant för gamers är det mellan Philips och Razer. Det går nu att synkronisera ditt Hue-system med Razers Chroma-belysning, vilket bland annat innebär att du kan få så att din Hue-belysning reagerar på vad som händer i spelet. Exempelvis kan dina lampor blink rött om det är på väg att gå riktigt illa i spelet, eller helt enkelt blinka i takt med vad som händer på skärmen.
En annan fördel med Hue-systemet är att det är baserat på en teknik som heter ZigBee, som till stor del är standardiserad. Du kan koppla in och styra tillbehör från andra tillverkare via din Hue Bridge.
De flesta lamporna från andra tillverkare som använder ZigBee är kompatibla med Hue och synkroniseras och kopplas in precis som Philips egna Hue-lampor. Det går även att använda sensorer och andra enheter från tredje part, men där är inte kompabiliteten lika självklar. Innan du köper tillbehör från tredje part rekommenderar vi att alltid dubbelkolla så att det finns stöd för Hue.
Tack vare Philips Hues stora marknadsandel och väletablerade teknik finns det en lång rad appar, både till iOS och Android, som ger dig än mer kontroll och nya funktioner till ditt Hue-system. För att få ut det där lilla extra från ditt system rekommenderar vi därför att leta runt efter tredjepartsappar.
När du köper Philips Hue får du tillgång till dess API, vilket möjliggör för dig att skapa egna smarta användningsområden och lösningar för systemet. Det finns ett starkt community kring Hue redan, med flera hemmasnickrade lösningar som låser upp potentialen i Hue att ta del av.
Vill du veta mer om Hues API rekommenderar vi att följa utvecklarsidan: https://www.developers.meethue.com/