Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Tips för att spara el

Vi hjälper dig spara el hemma

Inför hösten och världsläget kan det vara bra att börja tänka på hur du använder din el. Vi har gjort en lista för hur du kan spara el samt listat ett par produkter som kan hjälpa dig att spara på elen.

Byta ut glödlampor

Dom flesta utav er har nog redan gjort det, men skulle det mot förmodan vara någon som fortfarande använder gamla hederliga glödlampor i hemmet kan det vara på tiden att byta dessa till energisnåla LED-lampor. Varför då inte passa på att välja smarta sådana?

Vårt tips är att använda sig utav smarta lampor. Med smarta lampor kan du styra via röst eller mobil och vissa kan man dessutom ändra färg på.

Skulle man sakna det varma ljuset från en glödlampa så kan man använda sig utav filament-lampor som ger liknande ljus.

Det finns otroligt mycket att skriva om smarta hem lampor och ni kan läsa mer om det Philips Hue (som är en utav tillverkarna) här.

Populära smarta lampor


Mät energiförburkningen

Ett sätt för att få koll på hur mycket dina olika enheter där hemma drar i el är att mäta energin med hjälp av smarta strömbrytare.

Du kan även använda dessa för att t.ex. se till att TV:n stängs av ordentligt och inte hamnar i standbyläge (som är en klassisk energitjuv).

Populära strömbrytare


Ladda elen när den är billig och använd när den är dyr

Vill man gå ett extra steg så kan man se till att använda sig utav elen när den är som billigast (oftast natt-tid) för att sedan använda den under dag-tid. Detta är möjligt med powerstations, det ska väl sägas att man kanske bör göra en kalkyl för att se om detta är något som du hade kunnat ta fördel av.

Populära powerstations


Begränsa strömbudgeten till dina komponenter

Detta är lite av ett överkurstips men ifall du är nyfiken kan vi tipsa om att läsa på lite om att begränsa strömbudgeten eller underklocka din processor eller grafikkort. Detta kommer skilja sig lite mellan olika modeller men kan leda till att datorn drar mindre ström utan att det påverkar dina komponenter.

Dock rekommenderar vi att läsa på ordentligt om detta och se ifall det är aktuellt till just dina komponenter innan du göra något.


Använd energischeman i Windows

Vill du inte sitta i BIOS och hålla på så kan du faktiskt använda dig av Windows egna verktyg för energisparande. Inne i energischeman kan du anpassa hur din dator drar ström genom att begränsa hårdvara och mjukvara.

Genom att söka på "energischema" i Windows-menyn får du tillgång till energischema verktyget och kan anpassa därefter.


Sänk ljusstyrkan

Detta tipset kan verka väldigt oviktigt och det kanske det är. Men vissa skulle ändå kunna dra nytta av att dra ner ljusstyrkan på mobil, padda eller laptop för att inte behöva ladda sin enhet lika mycket. Detta kan göra att du sparar en hel del batteriprocent och kan ge dig några extra pengar i plånboken varje månad.

Såklart kommer det inte vara aktuellt för alla och det förstår vi, men tyckte ändå att det kan vara något som är bra att ha i baktankarna att inte alltid maxa ljusstyrkan.


USB-laddare

Äldre USB-laddare kan dra ström även fast du inte använder den. Du kan kolla detta genom att sätta i väggladdaren i eluttaget utan att ladda mobilen, skulle väggladdaren bli varm är det en indikation på att den drar ström även fast du inte använder den. Vi tipsar om två laddare nedanför.

Populära väggladdare


Färre externa enheter

Detta kan vara något som kanske inte alla tänker på, men alla enheter som du har uppkopplad till din dator drar ström från din dator. Alltså rekommenderar vi att koppla ur de externa enheter du inte använder, som högtalare, skrivare eller externa skärmar som inte används.


Värmen inomhus

Värmen inomhus kan vara en riktig energitjuv som enkelt går att åtgärda antingen genom att sänka värmen eller installera smarta hem enheter som hjälper dig automatiskt.

Här nedan hittar du ett par produkter som hjälper dig styra och ställa värmen rätt för just dig och ditt smarta hem.

Populära smarta enheter för värmestyrning


Sensorer

Med hjälp av sensorer kan du se till att olika smarta hem enheter stängs av när du inte är i rummet. Rörelsesensorer kan hjälpa dig tända och släcka lampor i rummet, men även stänga av fläktar och andra prylar i hemmet som drar ström. Magnetsensorer hjälper dig känna av öppna dörrar och fönster för att kunna stänga av element och annat som kan dra iväg när något står på glänt och vädrar.

Populära sensorer


Koppla ur och stäng av

Detta är nog det mest uppenbara tipset, men försök att inte ha enheter igång som du inte använder. Alltså sätter du dig och jobbar vid datorn är det onödigt att låta TVn stå på och detta gäller egentligen det mesta i hemmet. Dock rekommenderar vi inte att koppla ut kylskåp och frys, vi tror inte maten smakar lika bra då....


Visar 18 produkter
kr
-
kr

Visar 18 produkter

Visa produkter: