Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Ryzen 8000G-serien är här

Nu har AMD släppt de första modellerna i Ryzen 8000-serien. Även om det låter så på namnet är det faktiskt inte en ny processorgeneration, utan en serie APU:er till plattformen AMD AM5. Modellerna som släpps idag är AMD Ryzen 7 8700G, Ryzen 5 8600G och Ryzen 5 8500G.

Vad är en APU?

En APU är en processor med en kraftfull integrerad grafikdel, som i många fall gör det möjligt att helt skippa ett dedikerat grafikkort. Just AMD Ryzen 8000G-serien är utrustad med processorkärnor ur AMD:s senaste Ryzen-generation Zen4, ihop med grafikkärnor ur den senaste Radeon-generationen RDNA3.

Vad erbjuder 8000G-serien?

Resultatet av det är att vi erbjuds APU:er med upp till åtta kärnor, 16 trådar, 24 MB cache och tolv RDNA3-kärnor, vilket gör det möjligt att spela på en förvånansvärt respektabel nivå i 1080p. Då de är baserade på RDNA3 får de även tillgång till tekniker som FreeSync, Super Resolution, HDMI 2.1 och AV1. Därtill har både den åttakärniga modellen Ryzen 7 8700G och den sexkärniga modellen Ryzen 5 8600G utrustats med AMD:s nya Ryzen AI, en krets dedikerad för AI-beräkningar.

I videon kan du se vår summering av nykomlingarna och några snabba exempel på hur de presterar. De ger förvånansvärt bra grafikprestanda för att vara integrerade kretsar – men de passar främst mer lättdrivna spel. Se vår video och kolla på tester där spelen du spelar testas i upplösningen du spelar i, så ser du om nykomlingarna har tillräckligt med prestanda för dig.

Oavsett vilket är nya Ryzen 8000G-serien välkomna produkter. Att få schysst både processor- och grafikprestanda i ett, med en TDP på blott 65W, öppnar många intressanta dörrar. Om du exempelvis vill bygga en extremt kompakt dator för casual gaming, en HTPC, en kraftfull kontorsdator utan dedikerat grafikkort eller helt enkelt ha en bra backup i väntan på nästa grafikkortsgeneration vill du definitivt läsa mer om nykomlingarna här nedan.

Publicerad 2024‑01‑31 av Johan Backelin.