Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Arctic Liquid Freezer III

Med Liquid Freezer II blev Arctic en dominant bland prisvärda, slutna vattenkylare. Nu är uppföljaren Liquid Freezer III presenterad och den bjuder på både många och välkomna nyheter.

Ny radiator

Med tjock radiator, pålitlig pump och aktiv VRM-kylning slogs redan Liquid Freezer II ovanför sin prisklass, men likväl bestämde sig Arctic för att förbättra på samtliga punkter med uppföljaren.

Radiatorn på Liquid Freezer III är förvisso lika tjock som föregångarens, 38 mm, men har nu fått både mer vätska och fler kylflänsar. Resultatet av det är 23% större kylningsyta och att radiatorn kan hantera värmespikar över längre perioder – det finns helt enkelt mer vätska som kan lagra energi.

Förbättrat pumphuvud

Arctic har även omarbetat pumphuvudet från grunden. Till att börja med har de gjort det långt snyggare, vilket kanske inte var en alltför svår uppgift, och utrustat det med en större och tystare VRM-fläkt som håller komponenterna runt pumphuvudet svalare – något som är särskilt viktigt i tighta byggen.

Inuti sitter nu en helt ny, egenutvecklad pump som ska ge pålitlig drift, låg ljudnivå och högre prestanda. Utöver förbättrad radiator och pump ska även den nya kylplattan addera till prestandalyftet, både att den har större area invärtes och att den nu kan få bättre fäste.

Bättre kontakt

En stor utmaning för kylartillverkare är hur kontaktytorna kan variera och att själva processorkretsarna inte alltid sitter på samma ställe under värmespridare. För att råda bot på det har Arctic tagit fram mer specifika fästanordningar för de mest populära plattformarna.

Om vi börjar med Intel, vars fästanordning till socket LGA1700 ibland gör det svårt för kylare att få kontakt med processorns mittre del, har de inkluderat en kontaktram som löser det problemet. Med kontraktramen får du jämnt tryck över och kontakt med hela processorn, vilket både ger bättre prestanda och mindre påfrestning för sockeln. Kontaktramen är dessutom framtidssäkrad, med stöd för Intels kommande socket LGA1851

För AM4 och AM5 har Arctic tagit fram förskjutna fästanordningar, som ser till att pumphuvudet sitter centrerat över själva processorkretsarna snarare än i mitten av värmespridaren. AMD-processorers kretsar sitter nämligen inte centrerade, så man får mer direkt värmeöverföring med förskjutna fästanordningar som dessa.

Mer av det vi gillar

Utöver alla förbättringar bjuder Liquid Freezer III fortfarande på universella PWM-anslutningar, nu med inkluderad splitter, medföljande MX-6-kylpasta och inkluderade fläktar ur deras väletablerade P-serie – men nytt är att de kommer förmonterade.

Med allt detta, och attraktiva prislappar därtill, är det svårt att se hur Liquid Freezer III skulle kunna bli något annat än en succéuppföljare. Vi rekommenderar självfallet att läsa recensioner för att se om det är en kylare för dig, men förutsättningarna för en omtyckt storsäljare finns verkligen där. Liquid Freezer III kommer i storlekarna 240, 280, 360 och 420. RGB-versionen kommer i svart eller vitt, de utan belysning kommer endast i svart.

Läs mer om nykomlingen via länken nedan, du kan byta mellan storlekar och färger under "Välj variant".

Senaste nyheter