Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
2 st bilder och 0 st videor.

Ryzen är här

Nya processorarkitekturen från AMD landar

Det har länge tisslats och tasslats om att AMD skulle komma att erbjuda en processorer ämnade att utmana den absoluta prestandatoppen. Kvällen den 22/2 lades processorer och moderkort från den helt nya processorfamiljen Ryzen ut för förbokning - Och konkurrensen infann sig åter på CPU-marknaden.

Den nya arkitekturen som används, Zen, är startskottet för en ny era för AMD - Borta är alla spår av den föregående Bulldozer-arkitekturen. Den nya arkitekturen använder sig av sockeln AM4, där stöd för alla moderna tekniker och anslutningar återfinns. AMD kommer använda AM4 för alla sina Ryzen-processorer de närmsta åren, där allt från instegssegmentet till det absoluta toppsegmentet skall täckas av en och samma plattform.

Ur Zens processorfamilj Ryzen är de 8-kärniga modellerna, som har 16 trådar, från modellserien R7 först ut på marknaden. Processorerna har ett flertal nya tekniker som ska göra dem till riktiga utmanare - Där en ny turbo-teknik vid namn Precision Boost automatiskt ökar på prestandan vid behov, och där den nya tekniken XFR känner av om processorn kyls väl och överklockar då de processorer med stöd för tekniken till högre frekvens än vad grundutförandet anger. Den absolut största nyheten är dock att samtliga modeller har ett lågt TDP (Thermal Design Power) och upplåsta multiplers - Ett välkomnat besked för den flinka överklockaren som vill få ut det mesta av sitt köp.

Av Ryzen kan vi vänta oss prisvärda processorer skapta för framtiden. AMD utlovar konkurrenskraftig prestanda per kärna, till ett pris per kärna som ligger långt under tidigare marknadspriser. Med det ökande antalet spel och program som nyttjar fler kärnor ligger det rätt i tiden för processormarknaden att börja ta steget från 4-kärniga processorer.

Ni kan förbeställa Ryzen här!

Publicerad 2017‑02‑22, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter