Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Ryzen på marknaden

Ryzen är släppt - Vi summerar nyheterna

Ryzens tid är nu, menade Lisa Lu, AMDs VD, när hon förra veckan sedan ställde sig på scen och bekräftade att AMD från och med idag, 2/3, skall återuppta kampen om prestandatronen för datorprocessorer.

Det var flera år sedan vi sist såg AMD på riktigt utmana i prestandasegmentet. Med den nya processorarkitekturen Zen, där processor-serien Ryzen nu lanserar, menar de själva att de kommit ikapp och förbi sin största konkurrent på flera plan.

Med Ryzen har AMD byggt en ny processorarkitektur helt frånskild den tidigare generationen Bulldozer, och att de tack vare detta lyckats undvika tidigare fallgropar - Och nu kunnat producera processorer med prestanda redo för framtiden.

Först ut av dessa processorer är de 8-kärniga och 16-trådade entusiastmodellerna ur Ryzen 7-serien. Av dessa processorer utlovas liknande eller bättre prestanda som den största konkurrenten Intel levererar, fast till bättre pris - Ett drag som AMD menar ska förändra spelreglerna för hela processormarknaden. Processorerna skall ge konkurrenskraftig spelprestanda samtidigt som de levererar överlägsen flertråd prestanda vid varje prispunkt.

Idén bakom att göra det billigare med fler kärnor är att framför allt att moderna spel nu utvecklas mot att kunna använda så många kärnor som möjligt - Och att det då inte längre skall vara lika viktigt med höga frekvenser på få kärnor som det en gång var. Denna utveckling påbörjades redan med de senaste spelkonsolerna från Sony och Microsoft, där de både använder mellan 6 och 7 kärnor för spel. Fler kärnor ger också stora fördelar både för den som streamar och den som skapar eget digitalt innehåll, så som video, med sin dator.

Med de nya processorerna kommer också en ny sockel, AM4, där moderkorten till den nya generationen skall vara väl förberedda för framtiden tack vare stöd för nymodigheter som USB-C, PCIe gen3 och M.2. Enligt AMD kommer vi att få se ett fullstort sortiment moderkort från alla de stora moderkortstillverkarna, där moderkorten med chipseten A320, B350 och X370 är först ut på marknaden - Och att vi senare kommer se mITX-modeller med chipset X300 och A300.

Målet AMD satt upp, att förändra spelplanen för hela processor-, och då också dator, marknaden, är inget litet mål. Från och med idag kommer vi bli varse om huruvida de lyckas med detta enorma mål eller inte, och om det visar sig att Ryzen är en riktig utmanare om prestandatronen har kunderna många fördelar att dra av denna lansering .

Läs mer och beställ här!

Fotnot: Modellerna 1700X och 1800X har recenserats av Sweclockers och erhöll båda ”Utmärkt”

Publicerad 2017‑03‑02, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter