Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Info om Ransomware

Info om Ransomware

Symantec ger information om den skadliga programvaran

För ett tag sedan spred sig en stor våg av den skadliga programvaran WannaCry bland Windowsdatorer, och särskilt bland datorer med de äldre operativsystemen. I ett led för att förklara hotet och berätta hur man skyddar sig har Symantec, säkerhetsföretaget känt bland konsumenter för sitt antivirusprogram Norton, skickat ut information gällande ärendet.

WannaCry och andra så kallade ”Ransomware”-program är små program som sprider sig till utsatta Windowsdatorer, och krypterar där datorns filer. Enkelt förklarat håller programmet filerna gisslan, och användaren kommer inte kunna nå sina filer överhuvudtaget, tillsdess att motkrav uppfylles. Med WannaCry specifikt meddelades drabbade att de behövde tillhandahålla $300 i form av Bitcoins till en specifik mottagare inom 3 dagar. Uppfylldes inte de kraven dubblades summan och användaren hade sedan ytterligare 4 dagar på sig att betala - annars skulle samtliga filer förstöras permanent.

Symantec har låtit meddela att inga datorer med deras antivirusprogram Norton drabbats, då de proaktivt skyddade datorerna mot alla typer av ransomware, WannaCry inkluderat.

De har också gjort en enkel lista på åtgärder användare kan vidta för att skydda sig själva och sina datorer mot framtida angrepp:

- Håll alltid ditt operativsystem, generella program och antivirusprogram uppdaterade - nya varianter av ransomware uppdagas med jämna mellanrum och gamla versioner av operativsystem och program är inte nödvändigtvis förberedda.

- Var på tårna och skeptisk inför oväntade och suspekta e-postmeddelanden, särskilt de med bifogade filer. En av de största orsakerna till spridningen är falska e-postmeddelanden.

- Var särskilt noggrann med e-postmeddelanden med ”Microsoft Office” i titeln, där du ombedjes aktivera makro-inställningar för att visa e-postens innehåll. Om du inte är 100% säker på att det är ett genuint meddelande direkt från Microsoft rekommenderas du att radera meddelandet direkt.

- Säkerhetskopiera alla dina viktiga filer till en extern lagringsenhet, som du då inte har kopplad till din dator eller internet. Hållhaken ransomware har på dig som användare är dina filer, och om du redan har de säkerhetskopierade kommer du kunna ersätta de av den skadliga programvaran förstörda filerna i efterhand, när programmet försvunnit.

- Använd molntjänster för dina viktigaste filer. Ransomware påverkar endast dina lokalt sparade filer och om du använder en säker molntjänst kommer de att ha dina filer i säkert förvar, oavsett vad som händer med din dator.

Vill du läsa mer om hotet har Symantec samlat information om WannaCry och Ransomware här -> https://www.symantec.com/connect/blogs/what-you-need-know-about-wannacry-ransomware?linkId=37539318

Vill du veta mer om hur du skyddar dig har Symantec mer information här -> https://us.norton.com/internetsecurity-malware-ransomware-5-dos-and-donts.html

Publicerad 2017‑05‑26, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter