Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
IFA 2017 - Samsung

IFA 2017 - Samsung

Vi kollade på monster till gamingskärmar

Samsung har länge visat sig riktigt duktiga på allt som har med paneler att göra, men har tidigare haft ett relativt begränsat utbud inom gamingskärmar. Nu blir det ändring på det - vi fick nämligen kika på fyra kommande och riktigt maffiga gamingskärmar, där den 49” stora och ultra-ultrabreda modellen CHG90 tog upp allas synfält och insisterade på att dra blickarna till sig.

CHG90

Detta är besten alla skärmintresserade på mässan tisslat och tasslat om. Det är inte mässans enda 49” i 32:9-formatet, men det är den enda riktiga gamingskärmen som är det. Utöver dess imponerande storlek, vilket kan jämföras med att ha två 27”-skärmar ihopsatta till en enda skärm, så har den också en imponerande panel.

Den böjda VA-panelen har en upplösning på hisnande 3840x1080, vilket ger samma pixeltäthet som en vanlig 1080p-panel, och har riktigt bra färger, 125% sRGB, tack vare HDR och Quantum Dot. Vi fick inte reda på vilken typ av HDR det var, men oavsett innebär det bättre färghantering med tydligare kontraster än utan tekniken. Skärmen marknadsförs som en QLED-skärm, men det är inte helt sant. Likt alla andra skärmar just nu används inte äkta Quantum Dot, utan ett filter med nanokristaller som ska förbättra färgrymden. I framtiden kommer dessa inkorporeras i pixelstrukturen och då ge äkta QLED, men tillsdess är filtren det bästa som erbjuds. Trots skärmens storlek går den att vrida på, luta bakåt samt höja och sänka.

Gaming-mässigt lämnar skärmen lite att önska. VA-panelen har en uppdateringsfrekvens på 144Hz och en responstid på 1ms. Detta kombineras med tekniken Black Equalizer, vilken modifierar kontrastförhållanden i spel för att ge dig som spelar bättre möjlighet att se fiender i mörka partier, och AMD FreeSync 2, en på flera plan förbättrad version av den adaptiva synkroniseringsteknologin som motverkar tearing.

Sammantaget är det svårt att inte imponeras av skärmen. Den är inte den skärm med bäst pixeltäthet och det är inte en äkta QLED - men VA-panelen såg riktigt bra ut och du får oerhört bra gamingspecifikationer i ett riktigt häftigt format.

CHG70

För dig som vill åt en riktigt bra VA-panel, fast i en traditionell 16:9-skärm, lanserades också två storlekar av modellen CHG70. Oavsett om du väljer 31.5” eller 27” använder de samma tekniker som sin storebror: HDR, Quantum Dot, Black Equalizer, FreeSync 2, 144Hz, 1ms och 125% sRGB i böjda VA-paneler. Riktigt bra gamingskärmar med färgrika paneler alltså, kort och gott.

Den stora skillnaden här är upplösning och förhållande. Båda storlekarna har 2560x1440 pixlar, vilket innebär bättre pixeltäthet - särskilt på 27”. Du får alltså bättre detaljrikedom och ett bildförhållande som har bättre stöd i spel, men du får inte samma wow-faktor och inlevelse som CHG90 erbjuder.

CHG70 31.5" finns att beställa redan nu på den här länken!

CH890

Sist ut kikade vi på CH890, en riktigt fin 34” skärm som passar flera olika användningsområden. Den är utrustad med en kompetent VA-panel med upplösningen 3440x1440 som har en uppdateringsfrekvens på 100Hz, responstid på 4ms GTG och som är bestyckad med AMD FreeSync.

Utöver att den passar bra både för kontorsarbete och gaming har den USB-C med stöd för dataöverföring, bild och ljud över Displayport och laddning på 65W - samtidigt. Detta innebär att du kan driva en tablet eller en laptop som använder mindre än 65W genom en och samma kabel. En oerhört välkommen nyhet som på riktigt förenklar livet för alla som enkelt vill kunna kopplar in en sekundär enhet i skärmen.

Vi publicerar alla nyheter och videos från IFA under taggen IFA2017, som du hittar här till höger ->

Publicerad 2017‑09‑05, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter