Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
IFA 2017 - Acer konsument

IFA 2017 - Acer

Slimmade men kraftfulla laptops att vänta

Acer presenterade en rad nyheter i konsumentsegmentet, men det var en modell ur Swift-serie och en modell ur Switch-serien som stod ut mest.

Nya Swift 5

Swift-serien har levererat riktigt tunna och fina laptops tidigare, men nya Swift 5 känns overkligt lätt för sin storlek på 14”. Den väger under kilot, 970 gram, och vi trodde först det var en prototyp utan komponenter vi fick hålla i. Trots dess låga vikt kändes den gedigen och hållfast då den är byggd med magnesium.

Trots dess slanka form finns det plats för all kraft du behöver för vardagsarbete. Det kommer finnas fyrkärniga Intel Core-processorer ur 8:e generationen och upp till 16 GB RAM-minne. Skärmen är en IPS-panel i 1080p-upplösning som har touch. Vi är osäkra på om det faktiskt sitter ett batteri i, med tanke på vikten, men datorn har trots det en batteritid på åtta timmar. En härlig extra detalj är att den också har Dolby Audio Premium.

Switch 7 Black Edition

Tudelade 2-in-1 har länge lidit av att det inte funnits kraftfulla komponenter som går att kyla fläktlöst i surfplatte-delen av datorn, när underdelen med tangentbordet avlägsnats. I och med Swich 7 Black Edition blir det ändring på det.

Trots att det alltså i grund och botten är en oerhört kraftfull surfplatta med avtagbart tangentbord har Acer lyckats klämma in både en 4-kärnig Intel Core-processor och ett dedikerat grafikkort i form utav NVIDIA MX150 i denna tunna och lätta enhet - och samtidigt lyckats kyla båda komponenterna helt fläktlöst.

Detta har gjorts möjligt med en ny typ av vattenkylning, som helt utan fläkt alltså kan hålla relativt kraftfulla komponenter kylda i oerhört begränsat utrymme. Både processorn och grafikkortet har dedikerad vattenkylning och det ska inte innebära några prestandaförluster trots fläktlösheten.

Datorn kommer utöver en snabb laptopprocessor och ett dedikerat grafikkort också med 16 GB RAM-minne, 512 GB SSD och en 13.5” IPS-panel med touch i den udda upplösningen 2256x1504. Batteriet skall hålla upp till tio timmar.

Det roliga slutar inte heller där - i touchskärmens kant sitter en fingeravtrycksläsare subtilt inbäddad, och vi får också en inbyggd penna från Wacom med 4096 tryckkänslighetspunkter att använda med skärmen. Den kanske mest ögonbrynshöjande nyheten utvärtes är det nya fällstödet. Det må se ut som ett vanligt fällstöd, men det är helt automatiskt. När du sätter ned överdelen mot ett bord och trycker till lite försiktigt skjuts stödet automatiskt ut. Det funkade helt klockrent och kändes fullt naturligt och elegant att använda. Sist men inte minst kändes också tangentbordet, som alltså är avtagbart, riktigt stabilt och skönt. Det är dessutom bakgrundsbelyst.

Vill du läsa mer om alla nyheter från IFA kan du följa taggen IFA2017 här till höger, där samlar vi alla nyheter och videos på ett och samma ställe ->

Publicerad 2017‑09‑05, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter