Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Xbox One X snart här

Förboka världens kraftfullaste konsol

Den 7 novemeber kommer första leveransen av Microsofts flaggskeppskonsol Xbox One X.


Konsolen är, vilket namnet antyder på, en vidarearbetning på Xbox One. Den nya konsolen kommer ha stöd för allt det som vanliga Xbox One har och samtidigt addera flera funktioner och en stor mängd beräkningskraft.

Xbox One X är 40% kraftfullare än den näst kraftfullaste konsolen på marknaden och har stöd för den massiva upplösningen 4K, med HDR10, men du kan också välja att köra 1080p i 60fps för bättre flyt än tidigare. Det är upp till de spelutvecklare som anpassar sina spel för den nya konsolens kraft att avgöra huruvida upplösning eller rapphet är viktigast. Oavsett vad de väljer så kommer du få en bättre spelupplevelse än med originalkonsolen. Även Bluray-spelaren har stöd för 4K HDR nu.

Det som gett denna enorma prestandaskjuts, och det som gjort Xbox One X till världens kraftfullaste spelkonsol, är dess nya komponenter. Processorn är fortfarande baserad på AMD Jaguar, men de 8 kärnorna har nu en klockfrekvens på 2.3GHz, vilket jämfört med föregångarens 1.75GHz ger en rejäl fördel.

Minnesmodulerna är i sin tur helt utbytta, där föregångarens 8GB DDR3 har fått ge plats för 12GB av den snabbare minnestypen GDDR5. Mängden minne som dedikerats operativsystemet ligger kvar på 3GB, vilket innebär att vi nu har 9GB minne tillgängligt för spel istället för de 5GB föregångaren hade att tillgå - ett kraftfullt lyft som passar den nya högupplösningen bra.

Men för att rendera det enorma antalet pixlar 4K-upplösningen utgörs av krävs det också kraftfullare grafikdel. Den nya och Polaris-baserade grafikkretsen har en beräkningskraft på 6.0 terraflops, vilket är jämförbart med det Polaris 20-baserade grafikkortet RX 580, ett grafikkort i mellansegmentet som har 6.17 terraflops. Men att jämföra ren beräkningskraft mellan ett grafikkort ämnat en PC och en specialanpassad krets för en konsol är inte riktigt rättvist.

I konsolen har de ett tydligt ramverk för vad kretsen behöver prestera och kan därför optimera spelen långt bättre än vad det går på en PC, där en oändlig mängd kombinationer av komponenter behöver fungera med varandra. Vi kan därför förvänta oss mycket av grafikkretsen i Xbox One X.

Världens kraftfullaste spelkonsol levereras alltså den 7 november, men det är en begränsad tillgång initialt, så boka direkt för bäst chans att få tilldelning direkt på releasedagen. Det kommer fler leveranser under slutet av året och i början av nästa år.


Boka på den här länken.

Publicerad 2017‑09‑20, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter