Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Predator X27 snart här

Predator X27 snart här

Galen gamingskärm från Acer bryter ny mark

Acer Predator X27 markerar starten för en ny typ av gamingskärm, där inga avkall görs på varken premiumfunktioner eller nymodigheter. Här kombineras det mesta en entusiast kan önska sig.

Acer själva kallar X27 för ”Alla 27”:ares moder”, och det är inte svårt att förstå varför när man läser specifikationerna.


Imponerande färger

Skärmen har en 27” stor IPS-panel med 4K-upplösning, alltså 3840 x 2160 pixlar. Den enorma mängden pixlar i förhållande till storlek ger en knivskarp bild som tar till vara på den detaljrikedom moderna spel och 4K-material erbjuder.

Än mer imponerande är dock skärmens färgåtergivning. Med stöd för 99% Adobe RGB, 100% sRGB och 95% av DCI-P3-spektrat slåss den med riktiga proffsskärmar. Skärmen lämpar sig därför utmärkt för sysslor där färgkorrekthet är kritisk, så som film- och fotoredigering.


Nya tekniker och imponerande bakgrundsbelysning

En bidragande faktor till den fantastiska färgåtergivningen är skärmens kvantprickar, vanligtvis benämnda med dess engelska namn: Quantum Dots. Enkelt förklarat är kvantprickarna mikroskopiska partiklar som kan emittera ljus när de själva exponeras, och de kan då användas för att täcka en större del av färgspektret. När dessa används i en LED-skärms pixelmatris kallas detta för QLED, vilket är en teknik som använts flitigt i TV-apparater sedan tidigare.

Både Quantum Dot och QLED är termer som gjort sig kända på sistone, främst tack vare de stora framsteg som gjorts inom TV-industrin. En ytterligare term som gjort sig känd och som är värd att lägga på minnet är HDR.

HDR står för High Dynamic Range och är en teknik som är ämnad simulera hur det mänskliga ögat uppfattar djup genom ljussättning. I praktiken innebär det att ljussättningen och skuggorna känns mer levande och verklighetstrogna - bilden uppfattas inte som lika platt längre. För att uppnå detta resultatet krävs både hög maximal ljusstyrka, för att skillnaderna mellan mörkt och ljust ska bli påtagliga, och bra kontroll över ljuset. Predator X27 har både och.

Med en maximal ljusstyrka på 1000 nits och imponerande local dimming uppgjord av 384 individuellt upplysta zoner uppnår skärmen kraven för HDR Ultra-standarden, vilket motsvara HDR 1000 i den nyligen lanserade VESA-standarden. När skärmen används för att spela upp HDR-material finns alltså potential för en oerhört livstrogen upplevelse som tar både filmtittande såväl som spelande till en ny nivå.


Gaming

Trots att skärmens specifikationer är imponerande nog för vilken proffsskärm som helst är det ändå en gamingskärm i grund och botten.

Till att börja med har skärmen en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket är en oerhört bra, men inte unik, siffra. Vad som däremot är unikt att är att uppnå denna hastighet med en så högupplöst skärm. Detta kommer bli den första skärmen som erbjuder kombinationen 144 Hz och 4K-upplösning, och den behåller samtidigt den låga responstiden 4ms de IPS-paneler med lägre upplösning lyckats uppnå.

Skärmen är också utrustad med NVIDIA G-Sync HDR, så att vi får silkeslent gameplay och slipper tearing även med HDR-material. Denna teknik lär vara särskilt uppskattad på en skärm så som denna, då det enorma antalet pixlar som behöver förses kommer sätta även på de mest kraftfulla gamingdatorer på prov.

Det går inte att sticka under stolen med att detta är en minst sagt imponerande skärm som sätter en ny standard i premiumklassen. Men, för att dra nytta av en så här imponerande skärm krävs också i övrigt imponerande hårdvara. För att nå höga frekvenser i 4K-upplösning krävs en oerhört kraftfull gamingdator med flera av nutidens mest kraftfulla grafikkort, och för att få njuta av dynamiken HDR medför behövs material med stöd för det. Därtill går det heller inte sticka under stolen med att banbrytande produkter som dessa prissätts därefter.


Här t

Publicerad 2018‑01‑03, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter