Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
7 st bilder och 1 st video.

CES 2018: HTC

VIVE Pro presenterat - vi har testat det!

HTC har med sitt VIVE etablerat sig som VR-företaget att slå i dagens marknad. De erbjuder den mest omfattande VR-upplevelsen av alla, med oerhörd precision i de externa sensorerna och väldigt bra stöd för spel tack vare samarbetet med SteamVR. Men, det var två år sedan headsetet först lanserades och det är nu dags att välkomna det nya flaggskeppet VIVE Pro.


VIVE Pro - headsetet

VIVE Pro är en naturlig vidareutveckling av originalet, där i princip allt som rör headsetet har förbättrats på.

Skärmarna är nu 3.5” AMOLED med en markant högre upplösning i jämförelse med originalet, nu 1440x1600 pixlar styck istället för 1080x1200 pixlar styck. Det sammanlagda antalet pixlar, alltså 2880x1600, är 78% högre än originalets och vi får en 37% högre pixeltäthet.

Den högre upplösningen märktes tydligt när vi testade, skärpan är helt enkelt långt mycket bättre och pixelmatrisen inte lika tydlig. Detta bidrog till att minska den artificiella känslan och upplevelsen var långt mer inlevelsefull än tidigare. Tack vare skärpan var det också mycket enklare att läsa text i VR, det blev inte lika svårt att hitta en så kallad ”sweet spot” där texten är klar och tydlig.

Pro kommer med inbyggda hörlurar, vilket inte fanns på vanliga VIVE utan var ett tillval genom extratillbehöret Deluxe Audio Strap. Högtalarna på Pro har spatialt 3D-ljud och en inbyggd digital förstärkare, och de kändes som att de lät bättre och hade bättre tyngd än de på Deluxe Audio Strap, men vi hade inte båda tillgängliga för en direkt jämförelse. Att ha inbyggt ljud kändes som en större uppgradering än vad man kan tänka sig. Det kan vara svårt att hitta ett headset som helt vill samsas med ett VR-headset, där det lätt blir en distraktion. Här, med ett helt integrerat ljud, blir det en naturlig del av upplevelsen på ett annat sätt. Pro har också inbyggda mikrofoner.

Utöver inbyggt ljud kom även andra stora förändringar med headsetet, ur en ergonomisk synpunkt. Huvudbandet som löper ovanpå hjässan är kvar, men banden på sidorna är nu utbytta mot en solid konstruktion som fäster mot headsetet vid tinningen och som sedan löper upp en bit ovanför örat och ned på baksidan av huvudet. Både headsetet och fästet vid bakhuvudet har nu också fått bättre stöd och material, vilket gör att det sitter mer naturligt och avslappnat, och vi märkte att det var mindre ljusinsläpp runt näsan nu. Headsetet känns också mer stabilt, med en mer centrerad vikt, och det går att justera storleken enkelt via ett hjul vid bakhuvudet nu. Sammantaget en enorm uppgradering som bör ge bra komfort även vid riktigt långa sessioner.

VIVE Pro ska släppas snart, mer specifika var dem inte, och vi kommer självklart försöka vara de första som erbjuder headsetet i Sverige. Vi har ännu inga prisuppgifter, men så snart vi har all info vi behöver kommer vi lägga upp headsetet på Inet.se.


VIVE Wireless Adapter - trådlös adapter

HTC kommer äntligen släppa en egenutvecklad adapter som gör headsetet helt trådlöst, och det kommer fungera både på vanliga VIVE och VIVE Pro. Adaptern använder Intel Wi-Gig, vilket är en teknik för överföring på 60GHz-bandet som ska ge hitintills överträffad trådlös överföring i klassen.

Adaptern i sig ser lite ut som ett förenklat tjurhuvud som fästs på bandet som löper över hjässan, och det är utrustat med alla anslutningar som behövs och ett Li-Ion-batteri som ska ge lång batteritid.

Vi har inte fått testa adaptern än, men vi har testat TPCast med vanliga VIVE. Att vara helt sladdfri i VR är en helt fantastisk upplevelse, vi kan inte nog trycka på hur stor skillnad det är, särskilt om man har tillgång till en större fri yta att röra sig på. Därför ska det bli oerhört spännande att få testa adaptern själva och se hur den är att använda.

VIVE Wireless Adapter planeras släppas under årets tredje kvartal och vi har ännu inga prisuppgifter.


Publicerad 2018‑01‑11, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter