Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
1 st bild och 1 st video.

Hur fungerar en NAS?

Synology erbjuder trevliga alternativ för nätverkslagring

Nätverksansluten lagring i form av en NAS (Network Attached Storage) är ett populärt alternativ som många använder för att ha sin data på ett säkert ställe. En NAS är helt enkelt en liten dator som du kopplar in fysiska hårddiskar i. Men till skillnad från en vanlig dator så kopplar du inte in mus och tangentbord för att styra den.

Istället fjärrstyr du den genom någon av de plattformar som stöds. Det kan vara allt från din dator med Windows eller macOS, din mobiltelefon eller kanske en surfplatta, beroende på vad dina användningsområden är. Se bara till att koppla upp NAS:en mot internet för att andra plattformar ska hitta den.

Ditt privata moln

Du kan se en NAS som ett moln eller server du själv har full kontroll över och kan nå var du än är, så länge du har tillgång till Internet. Till skillnad från en molntjänst bestämmer du själv hur mycket lagring du behöver här, utan att vara begränsad eller tvingas till prenumerationer.

Bekvämligheten att alltid ha tillgång till sin data tillsammans med en hel del utrymme ska inte underskattas. Tar du exempelvis många bilder med telefonen behöver du med en NAS inte oroa dig för att fylla det i jämförelse begränsade utrymmet i apparaten. För bara över allt direkt till NAS:en så har du både sparat och sorterat bilden.

Säkerhetsbackup

Nätverksansluten lagring är ett populärt alternativ för att säkra data via backups. Genom att spegla, alltså kopiera, dina viktigaste filer på din NAS har du alltid en redundans utifall någon av de båda platserna skulle ge upp. NAS:en säkerhetskopierar den här datan så att du inte behöver oroa dig.

Genom funktionen Raid 1 kan du minska riskerna ytterligare genom att spegla två hela hårddiskar. Dessa identiska tvillingdiskar kommer med största sannolikhet inte att lägga av samtidigt, vilket kommer hålla din data så säker som det bara går. Är du extra paranoid kan du utföra det här steget flera gånger om för att ha så många kopior du bara känner för.

Media var som helst med Synology

Dagens NAS är inte enbart en virtuell lagringsmaskin. Här finns också en hel del möjligheter att nyttja media. Förutom att visa upp alla bilder du tagit kan NAS:en spela upp video och film i hög kvalitet - 4K-upplösning är ingen ovanlighet här. Din NAS spelar upp videon själv och strömmar sedan resultatet till din valda plattform. Tänk dig ett Netflix som du själv bygger med dina egna filer.

Synology har ett tydligt fokus på den här fronten, och om du är ute efter att bygga dig ett mediebibliotek är tillverkarens NAS-modeller ett utmärkt val. Bland annat så finns det exklusiva appar som via AI kan sortera din bilder utifrån givna kriterier du själv väljer. DS Video låter dig i sin tur spela upp dina filmer snabbt och enkelt utan att du behöver tänka på filformatet.

Även Plex Media Server stöds av dessa NAS:ar. Ett populärt alternativ för att sortera mediabiblioteket på ett enkelt och lättanvänt sätt.

Publicerad 2019‑08‑23, redigerad 2024‑02‑26.

Senaste nyheter