Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Elegant och grym prestanda - ASUS ProArt ✨
Elegant och grym prestanda - ASUS ProArt ✨

Vi går igenom vår AI-setup med ASUS ProArt

Om du följer oss på våra sociala medier har kanske sett att vi lagt upp AI-bilder som vi genererat lokalt. I den här videon går vi igenom datorn som vi använder till AI och pratar om ASUS ProArt i stort – med produkterna vi använder som konkreta exempel.

Vad är ASUS ProArt?

ASUS ProArt är ett ekosystem med skärmar, datorer, komponenter och tillbehör som är anpassade för krävande professionellt arbete, så som redigering och design. Med ProArt är både design och funktionalitet anpassat till kräsna proffs, vilket innebär smakfull design och hög kvalitet. Just datordelarna är även populära för gamers. De är i grund och botten högpresterande komponenter med suverän kvalitet och god funktionalitet, så för den som vill ha en gamingdator med nedtonat och sobert utseende är ProArt-komponenter utmärkta alternativ.

Vad visar vi i videon?

ProArt-serien innehåller en bra blandning produkter, i vår dator använder vi just nu fyra olika komponenter ihop med en proffsinriktad skärm. Här är alla produkter vi använder oss av och vad som utmärker dem:

Chassi - ASUS ProArt PA602

ProArt PA602 är ett väl tilltaget workstation-chassi med elegant design och med båda högt luftflöde och låg ljudnivå direkt ur lådan. Som intag används två tjocka och oerhört effektiva 200 mm-fläktar, som utblås används en 120 mm-fläkt. I chassit sitter även en fläkthubb med plats för totalt sex PWM-fläktar.

Därtill får vi plats med rejäla komponenter och kylare, så som en 420-radiator i toppen, 450 mm långa grafikkort och E-ATX-moderkortet (upp till 305x276 mm). Det finns även gott om plats för lagring, med tre dedikerade 3.5”-platser och fyra dedikerade 2.5”-platser ihop med en plats som kan användas till antingen eller.

Förutom goda förutsättningar att husera kraftfulla komponenter bjuder ProArt PA602 även på gott om quality of life. Däribland bjuds vi på en dedikerad plats för en Wi-Fi-antenn, hjul och en IR-läsare som varnar för damm vid frontpanelen. Därtill bjuds vi på en rejäl IO-panel med fyra USB-A och en USB-C med stöd för 20 Gbps, och en ovanlig men oerhört välkommen bonus. Bonusen är att det går att låsa power-knappen, så att en klåfingrig familjemedlem eller ett husdjur inte råkar stänga av datorn åt dig när du sitter och spe… jobbar med ett oerhört viktigt projekt.

Grafikkort - ASUS ProArt RTX 4080 SUPER

Grafikkorten i ASUS ProArt-serie är kort och gott högkvalitativa modeller med effektiv kylning, elegant design och såväl tysta som pålitliga fläktar. GeForce RTX 4080 SUPER-modellen är dessutom relativt slank för sin klass, den är 300 mm lång, 120 mm hög och 50 mm tjock (motsvarande 2.5 PCIe-platser).

Moderkort – ASUS ProArt B650-Creator

Även moderkorten är i mångt och mycket eleganta alternativ till ASUS andra högkvalitativa modeller, med vissa skillnader beroende på variant. Just ProArt B650-Creator bjuder exempelvis på dubbla LAN-portar för nätverksredundans och rejäl strömförsörjning (14 powerstages á 60A), för dig som vill få ut mesta möjligt ur de allra mest kraftfulla processorerna. Därtill har det här moderkortet en USB-C med DP Alt Mode.

Kylning – ASUS ProArt LC 420

För att kyla din strömtörstiga processor erbjuds den pålitlig och högpresterande slutna vattenkylaren ProArt LC 420. Här bjuds vi på en både tjock och stor radiator ihop med en högpresterande och tystgående pump. Luftflödet står tre Noctua-fläktar för, mer specifikt deras industrianpassade modeller NF-A14 iPPC-2000. Utöver hög prestanda och tyst drift bjuder dessa även på IP67-klassning, för tillförlitlig drift under lång tid. Sist men inte minst har LC 420 en ljusslinga på pumphuvudet, som på ett elegant sätt kan visa saker som systembelastning, temperaturnivå, fläkthastighet eller minnesanvändning.

Skärm – ASUS ProArt PA32UCXR

ProArt-serien innehåller flera olika skärmar för färgkritiskt och professionellt arbete. Modellen vi har med oss i videon är deras just nu allra mest påkostade modell, PA32UCXR. Det här är 32” stor modell med IPS, 4K och Mini LED med hela 2 304 individuellt upplysta zoner som kan leverera upp till 1 600 nits.

Det allra mest imponerande med den här modellen är dock färgrymden och hur den hanteras. Här har vi till att börja med stöd för äkta 10 bitars färgdjup, 99% Adobe RGB och 97% av både DCI-P3 och Rec. 2020 – med Delta E < 1. Stor färgrymd ger dock inte mycket om den inte är konsekvent – vilket är varför ASUS byggt in automatisk färgkalibrering. Skärmen är utrustad med ett motoriserat kalibreringsverktyg, som enkelt låter dig säkerställa att färgerna håller sig konsekventa över tid.

För proffs, och för andra

Just skärmen är ett exempel på när ASUS verkligen går all-in på att ge proffsanvändare något unikt och genuint användbart, så som de även gjort med exempelvis laptopserien ProArt Studiobook. Så om du vill bygga en workstation eller om du letar efter datorer och tillbehör för professionellt arbete rekommenderar vi varmt att kika på vad ASUS ProArt erbjuder – kanske har de den perfekta produkten för dig.

För alla andra erbjuder ProArt om inget annat högkvalitativa komponenter och tillbehör som i många fall kan vara suveräna alternativ till gaminginriktade produkter, för den som vill ha något vuxnare. För att avsluta kan vi tipsa om att kör ASUS en cashback-kampanj med ProArt-serien till och med 21 maj, du hittar den via knappen här nedanför.

Tävlingstips

Till och med 21 maj 2024 kör ASUS en tävling i vilken du kan vinna ett stort uppgraderingspaket med datordelar och skärm signerade ProArt. Om du vill vara med i den finns den länkad via knappen nedan, där hittar du tävlingen och all information du behöver.

NyhetASUSVideo
Publicerad 2024‑05‑02 av Johan Backelin, redigerad 2024‑05‑08.

Senaste nyheter