Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Sony Bravia 2024

Hemmabio på ett smidigare sätt, med Sony Bravia

Om det är dags att uppgradera din TV och ljudet till din TV eller hemmabio vill vi tipsa om Sonys nya additioner i Bravia-serien.

Bland TV-nyheterna har vi Bravia 7, 8 och 9 att tipsa om – vilka bjuder på antingen Mini LED eller OLED. Letar du istället efter bättre ljud kan Theatre Bar 8, Theatre Bar 9 och Theatre Quad vara något för dig. De är alla tre smidiga ljudsystem som ska bjuda på stort ljud på ett enkelt sätt, för såväl musik som film eller gaming. De har alla stöd för surround med både DTS:X och Dolby Atmos, men de gör det på vitt skilda sätt – där särskilt Theatre Quad bör vara ett intressant alternativ för finsmakaren.

Theatre Quad

Theatre Quad är nämligen ett trådlöst surroundsystem med en nätverksansluten kontrollenhet och fyra trådlösa högtalare, som alla kan simulera fantomhögtalare. Inuti varje högtalare sitter fem högtalarelement/woofers som tillsammans ger en effekt på 126W per högtalare, för en total uteffekt på 504W.

De fyra högtalarna har nedtonat utseende med textiklädd exteriör och kan antingen placeras på fötter eller hängas på väggarna, så att du enkelt kan anpassa dem efter hur det ser ut hemma hos dig. Det gäller även ljudbilden. Bravia Threatre Quad har utrustats med funktionen 360 Spatial Sound Mapping, som automatiskt analyserar högtalarnas positioner och skapar spatialt 360-ljud med upp till tolv fantomhögtalare fördelade i rummet.

Detta ska enligt Sony ge ett bioliknande ljud hemma, på ett oerhört smidigt sätt därtill. Utöver imponerande hårdvara erbjuds även stöd för IMAX Enhanced, Dolby Vision, 8K HDR, 4K 120, 360 Reality Audio, AirPlay 2, Spotify Connect, VRR, stereo upmix och såväl Hi-Res Audio som Hi-Res Audio Wireless. Med andra ord är det här ett oerhört intressant alternativ för den som vill ha en mångsidig och funktionsrik högtalarlösning för både musik och hemmabio. Om du vill addera mer bas kan du även ansluta Sonys subwoofers SA-SW3 eller SA-SW5 helt trådlöst.

Theatre Bar

Om du vill ha en ännu enklare och inte fullt lika påkostad lösning erbjuder Sony två nya soundbars i form av Theatre Bar 8 och Theatre Bar 9. Även här erbjuds en kombination av fysiska högtalare och fantomhögtalare som automatiskt anpassas till rummet. Bar 8 har totalt elva element och Bar 9 har 13, vilka är placerade så att de ska kunna simulera surroundljud och ge en heltäckande ljudbild från en enda soundbar. Utöver att en soundbar är enkel att placera kan du även sköta hela konfigurationen med mobilen, för att snabbt och smidigt komma igång och ställa in dem så som du vill ha dem.

Om du har en Sony Bravia-TV med en Bravia XR-processor kan du även para ihop din soundbar med din TV och låta den senare agera som centerhögtalare – för ett än rikare ljud. De tre nya Bravia-modellerna vi skriver om senare i nyheten har alla XR-processorer och stöd för den här funktionen, så spana gärna in dem också.

Även Theatre Bar-modellerna bjuder på en rejäl uppsättning funktioner för såväl film, musik och gaming. Däribland hittar vi Hi-Res Audio Wireless, DSEE Extreme, Sonys egna 360 Reality Audio och pass-through med VRR och 4K 120. Båda Bar-modellerna är utrustade med både Bluetooth och Wi-Fi, med stöd för såväl AirPlay 2 som Spotify Connect.

Än bättre Bravia-TV

För dig som vill para ihop ditt nya ljudsystem med en riktigt schysst TV ligger Bravia 7, 8 och 9 nära tillhands. De är alla tre högkvalitativa och funktionsrika modeller för såväl hemmabio som gaming. De är bland annat utrustade med Google TV, suveräna paneler och Sonys Bravia XR-processorer, för suverän bildbehandling och kvalitetshöjande extrafunktioner.

Ska du spela erbjuds bland annat Dolby Vision för spel, VRR, ALLM och 4K med 120 bilder per sekund. Föga förvånande är de särskilt väl anpassade till PlayStation 5, de är ändå från Sony, där vi bland annat får stöd för automatisk HDR-Tone Mapping och automatiskt game mode, som slår om till ett spelinriktat läge med lägre latens så snart du byter källa till ditt PS5.

Som vi var inne på tidigare går det att koppla samman de nya ljudsystemen med din TV, för att få rikare ljud, men även om du inte skulle göra det ska du ändå få rikt ljud direkt ur TV:n. De tre nykomlingarna har alla stöd för virtuellt 360-ljud och stöd för Sonys uppdaterade Voice Zoom 3, en funktion som med hjälp av AI förstärker röster – så att du kan höra dialog även vid lägre volym. Därtill har de även tunna ramar och slimmad design med anslutningar som pekar åt sidan, för att se lika bra ut på bordet som på väggen.

Så vad skiljer de tre modellerna åt?

Bravia 7 och Bravia 9 är båda utrustade med QLED, VA-paneler med Mini LED-belysning, med rejält tryck i bilden både dag som natt. Skillnaden mellan de två är att Bravia 9 har fler Mini LED-dioder, för högre ljusstyrka och bättre kontrast. Sony har dock ännu inte delgivit de exakta specifikationerna – annat än att Bravia 9 är deras ljusstarkaste 4K-TV någonsin. Därutöver har Bravia 9 även kraftfullare inbyggda högtalare, 2.2.2 med 70W – att jämföra med Bravia 7 som har 2.0 med 40W.

Föredrar du perfekt svärta över maximalt tryck i bilden och extrem ljusstyrka vill du istället kika på modellen Bravia 8, som har OLED istället för QLED. Med OLED är varje pixel individuellt belyst och kan stängas av om ingen färg ska visas, vilket resulterar i att svart faktiskt blir helt svart. Mini LED gör ett suveränt jobb med att efterlikna det, men än så länge är OLED kung när det kommer till svärta. Även Bravia 8 är utrustad med kompetent inbyggt ljud, mer specifikt 2.1 med 50W.

Oavsett vilken av de tre modellerna som intresserar dig mest kommer du få en högpresterande och funktionsrik TV med stöd för en uppsjö olika tekniker och funktioner som lyfter både bild och ljud. Om du är intresserad av både TV och ljudsystem kan vi avslutningsvis tipsa om att du får ett generöst paketpris om du köper både och samtidigt. Kolla under ”Lägg till nu, och få rabatt:” på respektive TV:s produktsida. Du hittar alla nya modeller samlade via knappen här nedanför.

Senaste nyheter