Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Sony Xperia 1 VI

Release – Sony Xperia 1 VI och Xperia 10 VI

Nu har Sony presenterat sin nya generation smartphones, som lanseras med såväl välljudande som trevliga förbokningserbjudanden. Till flaggskeppet Xperia 1 VI ingår deras suveräna ANC-headset WH-1000XM5 och till prisvärda Xperia 10 VI ingår CH520.

Utöver härliga förbokningserbjudanden bjuder nykomlingarna på förvånansvärt stora nyheter, där Sonys flaggskepp bland annat lämnat bildformatet 21:9 och tre separata kamera-appar bakom sig.

Xperia 1 VI – toppspecifikationer och 3,5 mm

Att lista specifikationer för Android-marknadens flaggskepp kan bli lite repetitivt, de har i regel samma krets och bjuder alla på suverän prestanda. Det är även sant här. Xperia 1 VI har bestyckats med Qualcomms flaggskepp Snapdragon 8 Gen 3 och du kan förvänta dig prestanda i absoluta toppklass.

Det som däremot inte är lika vanligt bland flaggskepp är en 3,5 mm-anslutning, vilket Sony tack och lov valt att behålla. För dig som föredrar trådlöst erbjuds stöd för Hi-Res Audio Wireless, LDAC, Bluetooth LE och Snapdragon Sound. Batteriet är 5 000 mAh stort och har parats ihop med funktionerna Xperia Adaptive Charging (USB-C eller Qi) och Battery Care, som ska hjälpa till att bibehålla batterihälsan över längre tid.

Nytt bildformat

Tidigare toppmodeller i Xperia-serien har särskilt sig i att de haft skärmar med bildformatet 21:9, vilket resulterat i mer avlånga mobiler än vad marknaden i övrigt erbjudit. Med Xperia 1 VI är det slut på det, nu bjuds vi nämligen på det mer konventionella bildformatet 19.5:9 istället. Den nya skärmen består av en 6.5” stor OLED-panel med 120 Hz i uppdateringsfrekvens, 240 Hz i samplingsfrekvens, suverän färgåtergivning och funktionen BRAVIA Sunlight Vision, som ska ge upp till 50% högre ljusstyrka än vad föregångarens skärm mäktade med.

En på pappret oväntad förändring är dock att Sony valt en lägre upplösning den här gången, nykomlingen har 2 340 x 1 080 pixlar istället för 3840 x 1644. Detta är något vi även sett hos andra tillverkare, att man premierar lägre standardupplösning för att ge bättre batteritid – pixeltätheten är helt enkelt bra även vid 1080p.

Zooma in med imponerande kameror

Utöver annorlunda bildformat brukar Sonys flaggskepp även utmärka sig med såväl avancerade som kompententa kamerauppsättningar. Det är fortsatt sant. Mer än någonsin, faktiskt. I den uppdaterade kamerauppsättningen signerad Exmor T hittar vi till att börja med samma prisbelönta wide- och ultrawide-kameror som användes för Xperia 1 V – vilka tar bilder i 16 (12 MP, F2.2) respektive 24 mm (48 MP, F1.9).

Nytt för den här uppsättningen är att telefotokameran uppgraderats, rejält. Nu bjuds vi på äkta teleobjektiv med ett spann från 85 till 170 mm (motsvarande zoom på 3.5x till 7.1x), som även kan användas för makrobilder med naturlig bokeh. Utöver suverän hårdvara bjuder kamerauppsättningen även på förbättrad autofokus med hjälp av AI, vilket är en av sakerna som Sony adderat för att göra sina mobiltelefoner bättre på snabbt fånga ögonblicket.

One fotoapp to rule them all

Något annat Sony gjort är att de nu bakat ihop sina olika kamera-appar i en, för att göra det enklare att ta ett fint foto. På gott och ont har Sony varit de som erbjudet bäst möjligheter för slutanvändaren att själv påverka bilden, med avancerade appar som ger full detaljstyrning.

Detta har älskats av de som velat använda mobilkameran på samma sätt som en proffskamera – men har varit avskräckande för normalanvändaren som bara vill trycka på en knapp och få en schysst bild. Nu ska de ha strömlinjeformat kameraupplevelsen och gjort den mer lättillgänglig, samtidigt som de behåller detaljstyrningen för den som vill in och pilla.

Fler uppdateringar, längre

En annan trevlig nyhet som rör mjukvara är att Sony förbättrat sina löften gällande mjukvaruuppdateringar. Nu ska de ge fler uppdateringar, med minst tre år systemuppdateringar och fyra år säkerhetsuppdateringar. Detta gäller båda de nya modellerna. Välkommet!

Xperia 10 VI – ett prisvärt alternativ med lång batteritid

Det blir lätt så att man fokuserar på flaggskeppen, men vi vill även nämna att Sony fortsätter ge trevliga alternativ i mellanklassen. Xperia 10 VI är en mobil som kommer ge de allra flesta allt de behöver, med en prisvärd kombination av god prestanda, kompetenta kameror, lång batteritid och en bra skärm.

Specifikationsmässigt erbjuds här en 6.1” stor OLED-skärm med 60 Hz och deras traditionella bildformat 21:9, mellanklassprocessorn Snapdragon 6 Gen 1, en 3,5 mm-anslutning, damm- och vattenresistans med IP65/68 och ett rejält batteri på 5 000 mAh. Vi kan även nämna att SIM-kortläsaren även kan användas som minneskortläsare, om du använder dig av eSIM kan du utöka minnet med upp till 1,5 TB. Kort och gott en prisvärd Android-mobil som bör passa väldigt många.

Om du är intresserad av att läsa mer om nykomlingarna hittar du fullständiga specifikationer och mer information på produktsidorna. Xperia 1 VI släpps 10 juni och Xperia 10 VI släpps 17 juni, glöm in förbokningserbjudandet.

Senaste nyheter