Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Minecraft 15

Minecraft fyller 15

Man känner sig gammal när man inser att det gått ett och ett halvt decennium sedan ”Notch” släppte ut sitt fyrkantiga sandlådespel i den stora vida världen. En värld det tog med storm.

För att fira födelsedagen erbjuder vi just nu 33% rabatt syskonspelet Minecraft Legends Deluxe Edition till Xbox Series X och One, för dig som vill testa på en annan typ av spelupplevelse inuti Minecraft-universumet.

En oöverträffad succé

Under de 15 åren som gått sedan Minecraft såg dagens ljus har det vuxit till att bli världens genom tiderna mest framgångsrika spel, med över 300 miljoner sålda exemplar och en enorm skara trogna fans som byggt såväl fantasieggande ting som nya sammanhang med blocken i Mojangs värld. Det är fascinerande att vårt lilla land var grogrunden för världens största spel, men det heter ju det svenska spelundret av en anledning.

Vad mer hände 2009?

När vi ändå tittar i backspegeln kan vi passa på att påminna oss själva om andra populärkulturella milstolpar som slogs upp samma år.

I filmens värld slog en annan rekordslagare Minecraft följe, när Avatar både lyckades fylla fler salonger än någon annan någonsin gjort och på något sätt göra 3D-bio relevant igen. Faktum är att Avatar inbringade mer pengar än vad tvåan Harry Potter och Halvblodsprinsen, sexan Up och tian Baksmällan gjorde tillsammans. Det var även det här året som The Dark Knight inte ens blev nominerad till årets film under Oscars-galan, vilket så här i efterhand får klassas som en skandal. Jag menar, vem tittar på Frost/Nixon eller The Reader idag? Kom igen.

Återvänder vi till spelvärlden bjöd det här året på pärlor som Left 4 Dead 2, Batman: Arkham Asylum, Uncharted 2: Among Thieves, Demon’s Souls, Resident Evil 5, Dragon Age: Origins och Bayonetta. Det kanske mest oväntade tillskottet det året var dock Jack Blacks heavy metal-spel Brütal Legend, som lyckades vara precis så märkligt som man kan tänka sig att ett spel sprunget ur hans huvud kan vara. Det var tider det. För mobilspelarna kan vi även nämna att Plants vs Zombies och Angry Bird släpptes det året. Ja, de är så gamla vid det här laget.

Men i syvende och sist kom det att visa sig att 2009 års största spel, och världens genom tiderna största spelunder, skulle bli Markus ”Notch” Perssons försynta, hemsnickrade sandlåda för de kreativa. Den som förändrade hur vi målar kartor, för alltid.

Publicerad 2024‑05‑17 av Johan Backelin, redigerad 2024‑05‑30.

Senaste nyheter