Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Snapdragon-laptops

ARM - en ny era för Windows-laptops

Nu har Qualcomm äntligen lanserat sin hett efterlängtade serie ARM-processorer för Windows-laptops, som samlas under namnet Snapdragon X. Först ut för vår del är den kraftfullaste modellserien, Snapdragon X Elite, som ska vara ett konkurrenskraftigt och oerhört intressant alternativ till traditionella processorer. De första bärbara datorerna med de nya Qualcomm-kretsarna släpps 18 juni och finns att förboka direkt.

Vad är ARM?

ARM är en typ av processorarkitektur som använder sig av RISC-instruktioner, reduced instruction set computer, vilket är en simplare och mer energieffektiv arkitektur än CISC, complex instruction set computer, som historiskt varit dominant bland datorer och servrar.

X86-processorer, så som Intel Core och AMD Ryzen, använder CISC och de har varit det föredragna valet både för stationära datorer och laptops – då de helt enkelt varit de enda kraftfulla nog. ARM har istället primärt använts i mobiler och kretsar som ska utföra enklare uppgifter, där effektivitet stått i fokus. På senare år har dock ARM blivit så pass kraftfulla att även de kan användas för tyngre uppgifter, där Apples oerhört kompetenta M-chip är det bästa exemplet.

Varför är ARM en stor grej för laptops?

I grund och botten är ARM egentligen den processorarkitektur som på pappret lämpar sig bäst för laptops, just för att den är mer effektiv. Med mer energieffektiva kretsar får man lägre strömförbrukning, lägre temperaturer och längre batteritid vid samma prestanda, vilket innebär att man kan göra lättare och/eller tystare laptops än med motsvarande X86-processor utan att offra exempelvis batteritid.

Tidigare har utmaningen som sagt varit att ARM inte varit tillräckligt snabba för att ersätta X86, men med Snapdragon X-serien hävdar Qualcomm att de är genuint konkurrenskraftiga – särskilt för typiskt vardagsbruk med inslag av AI. Flaggskeppet Snapdragon X Elite finns i tre olika utföranden, där den allra mest kraftfulla har en tolvkärnig 4nm-processor med 42 MB cache och klockfrekvenser på upp till 3.8 GHz för alla trådar och 4.2 GHz för två kärnor. Till det används en Adreno-GPU med upp till 4.6 TFLOP och en Hexagon-NPU med 45 TOPS för AI. Därtill har kretsen stöd för moderna anslutningar så som Wi-Fi 7 och 5G – men kolla per laptop vad just den modellen är utrustad med.

Detta ska enligt Qualcomm ge oss modern och konkurrenskraftig prestanda på ett smartare sätt till väldigt många, där vi både ska få god AI-prestanda för exempelvis lokal Microsoft Copilot och suverän batteritid. Som exempel specificerar ASUS att deras nya modell ASUS Vivobook S 15 OLED S5507 ska ge upp till hela 18 timmar batteritid, vilket är imponerande siffror för en 15”-laptop med en ljusstark OLED, vad som ska vara hög prestanda och ett batteri på 70 Wh.

Vänta på recensioner

På pappret ser Snapdragon X Elite verkligen ut att bli ett högintressant alternativ för den som vill ha en modern laptop med gott om funktioner och lång batteritid, men vi rekommenderar att invänta recensioner för att få den fullständiga bilden. Förvisso har alla stora laptoptillverkare redan hoppat på tåget och presenterat flera nya modeller var, även Microsoft själva släpper Surface-modeller med Snapdragon-kretsar, så det finns starka indikationer på att det kommer bli så bra som man hoppas – men vi har det inte på svart och vitt än.

Om du vill läsa mer hittar du våra nya ARM-baserade Windows-laptops via länken nedan. De finns att förboka och releasen är 18 juni. Nu hoppas vi på att de levererar vad de lovat!

Senaste nyheter