Samsung Tab A7/S6 Lite

Välja delar till en dator

En guide för dig som vill lära dig mer

I den här videon går vi igenom vad som utgör en dator och ger generella tips på hur du ska tänka när du väljer komponenter till en gamingdator, och till viss del arbetsdator. Vi går även igenom varje komponent och pratar om hur allt hänger ihop, så att du kan göra mer upplysta val när du själv väljer delar.

Den här guiden är tänkt att vara en brygga för dig som har en viss uppfattning om datorbyggande, men som vill lära dig mer utan att dyka ner i detaljer. I guiden får du många konkreta fakta på vad du behöver ta i beaktning när du väljer delar – men vi generaliserar också stundtals. Det finns helt enkelt ett enormt utbud och många variabler att fundera på när du exempelvis väljer chassi, men vi hoppas att du bär med dig många matnyttiga tips och en bra uppfattning om hur du ska tänka vid komponentvalen.

Vill du vara än mer försäkrad om att delarna du väljer är kompatibla med varandra vill vi belysa vårt verktyg Datorbyggaren, som automatiskt sorterar bort delar som inte är kompatibla med de du redan valt. Oavsett om du är en nybörjare eller en van datorbyggare vill vi varmt rekommendera att använda det för att dubbelkolla dina val.

I Datorbyggaren erbjuder vi också en monteringstjänst, att vi bygger ihop och gör datorn startklar åt dig, men om du vill bygga den själv har vi även en guide för hur du gör det. Du hittar både vår Datorbyggare och vår monteringsguide via knapparna nedan.

Har du specifika frågor om komponentval är du alltid välkommen att höra av dig till oss för rådgivning, alla delar skiljer sig och kan ha sina olika för- och nackdelar.