Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers
Flera fläktar från olika tillverkare ligger på ett bord

Hur man väljer fläkt till datorn

Är du osäker på vilken typ av fläkt du ska köpa till ditt chassi eller din radiator? Då har du hittat rätt.

I den här guiden svarar vi på de vanligaste frågorna och förklarar vilka fläktar som är bra för vad, så att du kan hitta en fläkt som passar det du ska göra.

Hur stor datorfläkt ska man välja?

Det är i princip alltid bäst att välja en så stor fläkt som möjligt, de kan flytta mer luft vid samma varvtal i jämförelse med en mindre fläkt. Du kan se hur stora fläktar det finns plats för i specifikationerna för chassit respektive processorkylaren. En 240-radiator har exempelvis plats för två 120mm-fläktar per sida, medan en 280-radiator har plats för två 140mm-fläktar per sida.

De två överlägset vanligaste fläktstorlekarna är 120 mm och 140 mm, de används ofta både som chassifläktar och som radiatorfläktar. I stora chassin finns det ibland plats för enorma fläktar, så som 180mm, medan du i minichassin ibland kan begränsas till små fläktar som 92mm eller 80mm.

Hur tjocka datorfläktar ska man välja?

Utöver att fläktar skiljer i radie kan de även skilja i tjocklek, vilket vi listar som djup här på kategorisidan. Normaltjocka fläktar är 25mm, men det finns både tjockare och tunnare än så.

I regel är tjockare fläktar alltid bättre, de har helt enkelt mer yta som kan flytta luft, men de tar också mer plats. Just för att 25mm är den allra vanligaste tjockleken för fläktar är det inte självklart att alla fläktplatser i ett chassi lämpar sig för 30mm-fläktar, så det är bra att kolla upp marginalerna innan du bestämmer dig för sådana. Ett vanligt exempel på när det saknas plats är om du ska sätta en radiator med 30mm-fläktar i toppen av ett chassi, de flesta har endast rum för normaltjocka radiatorer ihop med normaltjocka fläktar.

I andra chassin finns det inte ens plats för normaltjocka fläktar, vilket är relativt vanligt i de allra minsta chassina. Då används i regel lågprofilsfläktar som är 15mm tjocka. Dessa presterar som förväntat sämre och du bör inte välja dessa i andra fall än när det helt enkelt inte finns plats för tjockare fläktar.

När du bestämt dig för fläktstorlek vill du även välja rätt typ av datorfläkt, olika fläktar har olika styrkor och svagheter.

Välja fläkt till chassi

Om du ska välja fläkt till en datorlåda vill du i regel välja en chassifläkt med högt flöde, över 50cfm är bra. Flöde berättar hur mycket luft som fläkten maximalt kan flytta utan hinder, högre är bättre.

Chassifläktar används primärt som intagsfläktar, som skjuter in friskluft i chassit, och som utblåsfläktar, som trycker ut luft ur chassit. Med högt flöde kan fläktarna byta ut luften i chassit snabbt, vilket leder till lägre temperaturer.

Den här typen av fläkt fungerar allra bäst om du har ett chassi med öppet luftflöde, exempelvis en meshfront eller annan typ av intag respektive utblås med lågt luftmotstånd.

Om ditt chassi inte har det, exempelvis om du har täta filter eller trångt med utrymme vid intagen, behöver fläktarna även bra statiskt tryck. Statiskt tryck mäts i mmH2O och högre är bättre. Lyckligtvis finns det datorfläktar som både har bra flöde och bra tryck, vilka passar den typen av chassin – så använd filtreringsverktyget för att ta fram fläktar med både högt flöde och högt statiskt tryck.

Välja fläkt till radiator

När du väljer fläkt till en radiator vill du framför allt välja en fläkt med högt statiskt tryck, särskilt om du har en tjock radiator med täta kylflänsar. Med högt tryck kan fläkten forcera luft genom radiatorn, vilket en fläkt med lågt statiskt tryck inte gör lika effektivt.

Du vill även att all luft som fläkten skjuter ut går genom radiatorn, att den inte spiller ut på sidorna. Därför har fläktar som är särskilt anpassade för radiatorer tjocka, fyrkantiga ramar som ligger kloss an mot radiatorn.

Vilken RPM ska man välja på datorfläktar?

När du väljer fläkt kommer du se att det finns modeller med vitt skilda RPM, revolutions per minute. RPM berättar hur snabbt fläkten kan snurra, där snabbare fläktar presterar bättre än långsamma – förutsatt att de är likadana i övrigt.

Beroende på vad du ska använda fläkten till är det inte alltid du vill att den har hög RPM, de flesta fläktarna med 3 000 RPM eller högre är gjorda för exempelvis servrar där fläktljud inte spelar någon roll – medan fläktar gjorda för att sitta i vanliga datorer sällan har över 2 400 RPM. Undantaget är de allra minsta fläktarna, de behöver ssnurra oerhört snabbt för att kunna flytta tillräckligt med luft – men de kan också göra det utan hög ljudnivå.

Om du är ute efter en tystgående fläkt vill du därför antingen välja en fläkt som har låg dB vid maxhastighet, vilket brukar innebära låg RPM, eller en modell som kan styras och som ger dig bra prestanda vid hastigheten som resulterar i en ljudnivå du kan acceptera. Detta är svårt att läsa sig till på specifikationssidor, så vi rekommenderar att läsa recensioner, men i regel presterar mer påkostade fläktar bra i hela dess RPM-spann – exempelvis 450 – 2 000 RPM.

Fläktstyrning

Det allra viktigaste när det kommer till fläkthastighet är dock fläktstyrning. Nästan alla moderna fläktar har PWM-styrning, vilket innebär att du kan basera dess fläktkurva på variabler som processorns temperatur. Om du ställer in fläktkurvorna kan de alltså exempelvis spinna långsamt och tyst när datorn inte behöver arbeta, men sedan börja spinna snabbare när den arbetar hårt.

Med andra ord bestämmer RPM framför allt hur snabba och högljudda de kan vara, inte nödvändigtvis hur de kommer vara. En fläkt med låg RPM och låg dB kan aldrig bli vare sig högljudd eller högpresterande – medan en bra fläkt med stort RPM-spann kan vara antingen tyst eller högpresterande.

Välj fläktar med rätt anslutning

När du väljer fläkt vill du se till att de har rätt anslutningar för ditt moderkort. Det överlägset vanligaste för såväl fläktar som moderkort är 4-pin, vilket är de med stöd för PWM-styrning. Vi rekommenderar de här till de allra flesta, de ger bra fläktstyrning och bred kompatibilitet. Äldre och/eller enklare fläktar kan även ha anslutningen 3-pin. Dessa är kompatibla med 4-pin på moderkort, men har inte stöd för PWM-styrning. De styrs av fördefinierade spänningsnivåer som beroende på fläkt resulterar i olika fläkthastigheter. Den här typen av fläkt används primärt som chassifläktar, där man alltid vill ha samma hastighet.

Utöver de två vanliga typerna av fläktanslutningar finns det även vissa specialkontakter som tillverkare tagit fram själva, exempelvis Corsair iCUE LINK. Dessa kan i regel inte sättas direkt i moderkortet, utan brukar istället behöva anslutas till särskilda hubbar – så var uppmärksam på det när du väljer fläkt.

Fläktar med kedjekoppling

För att förenkla kabeldragningen och/eller minska antalet kablar i chassit kan vi tipsa om att kolla efter modeller med kedjekoppling, daisy chain på engelska.

Fläktar med enklare typ av kedjekoppling har två fläktkablar på sig, en hona och en hane. De kan då kopplas samman och sedan anslutas till moderkortet med en enda kabel, men du kommer då fortfarande ha en del överbliven kabel att hantera.

Modernare typer av kedjekopplade fläktar har istället kontakter på själva fläktramarna, som kan kopplas till andra identiska fläktar – ofta magnetiskt. Med dessa kan man ansluta flera fläktar med en enda kabel, helt utan kablar mellan fläktarna, men det beror på modell. Vissa kedjekopplade fläktar använder proprietär teknik och kablarna kan då behöva anslutas till särskilda hubbar, så se vad som gäller för modellen som du är intresserad av.

Fläkthubbar

Om du ska ansluta många chassifläktar eller om du ska lägga till fläktar till en äldre dator med få fläktanslutningar kan vi tipsa om att vi erbjuder universella fläkthubbar.

Med en fläkthubb, även kallad splitter, kan du koppla in fler fläktar och styra alla från en enda kabel som du ansluter i moderkortet. Större fläkthubbar får i regel ström från nätaggregatet, så kolla så att ditt nätaggregat har den nödvändiga kontakten innan du beställer.

Fläktgaller och tillbehör

Utöver fläkthubbar har vi även andra användbara fläkttillbehör, så som fläktgaller och förlängningskablar. Fläktgaller är särskilt användbara om du bygger en kompakt dator i ett iTX-chassi, då det ofta är svårt att fästa kablarna så att de inte riskerar att stöta in i fläktar. Vi rekommenderar varmt att komplettera med fläktgaller om kablar riskerar att hamna i fläktarna i din dator, både för att skydda fläktarna och kablarna i sig.

Om du vill ha hjälp att välja datorfläktar och tillbehör är du alltid välkommen att höra av dig till vår kundservice för råd och tips.

Senaste guider